Welke woonstijl past het beste bij jou?

Wil je je interieur eens compleet veranderen maar weet je niet goed welke stijl bij je past? Hieronder vind je een overzicht van verschillende interieurstijlen en hun kenmerken.

Scandinavische stijl

De Scandinavische stijl kenmerkt zich vooral door het gebruik van lichte, zachte kleuren. De reden hiervan is dat Scandinavische winters vaak lang en donker zijn. Lichte kleuren maken de ruimte lichter en helderder. De grote ramen zorgen ervoor dat er veel natuurlijk licht binnenkomt. De Scandinavische stijl is een erg rustige woonstijl, die gemakkelijk te combineren is met andere stijlen. Een belangrijk kenmerk is het veelvoudig gebruik van licht hout, in combinatie met natuurlijke of grijze tinten. Daarnaast worden er vaak simpele accessoires gebruikt en zijn de ruimtes netjes en opgeruimd.

Industriële stijl

Heel anders is de industriële stijl, die is gebaseerd op fabrieksgebouwen en interieurs uit de 19e en 20e eeuw. Deze stijl is stoer en robuust. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kleuren zwart, grijs en wit. Wel worden deze gecompenseerd met veel licht in huis. De meubels zijn vaak gemaakt van materialen die echt geleefd hebben, zoals oud hout, metaal, beton en staal. De verlichting komt van grote fabriekslampen. Kenmerkend voor deze stijl zijn de vele vintage elementen en de zichtbare buizen, die bij de meeste andere stijlen juist zoveel mogelijk worden weggewerkt.

Moderne stijl

De moderne woonstijl is misschien wel de meest strakke woonstijl. Er wordt gebruik gemaakt van strakke, rechte lijnen. In de basis zie je vooral de kleuren zwart, wit, grijs en beige terug, vaak in hoogglans. Accessoires zijn er niet veel, maar de accessoires die er zijn, zijn vaak groot, luxe en felgekleurd. Less is more is het uitgangspunt van deze stijl, wat het ook een rustige stijl maakt. De lampen zijn strak en ogen luxe. Spotjes en ledverlichting vind je ook regelmatig terug. De meest gebruikte materialen zijn metaal, kunststof, aluminium, leer en staal.

Landelijke stijl

Bij de landelijke stijl proef je meteen de gezellige, knusse sfeer van het platteland, waarbij het buitenleven centraal staat. Je vindt dan ook veel natuurlijke materialen terug, waaronder riet, hout, steen, wol en katoen. Dierenvachten dienen als decoratie. De meubels zijn onbewerkt en hebben vaak ronde vormen. Aan het plafond zijn de draagbalken duidelijk aanwezig, wat past bij het robuuste, grove karakter van de landelijke stijl. De kleuren zijn licht en natuurlijk, met als basiskleuren wit, grijs, taupe en bruin. Echter zien we ook weleens pasteltinten in landelijke huizen.

Romantische stijl

Bij de romantische stijl komen de ronde en sierlijke vormen overal in terug. Toch wordt er ook gebruik gemaakt van rustige en zachte materialen. Opvallend is de kleur: bij huizen die in de romantische stijl zijn ingericht komt bijna altijd de kleur roze terug. Deze kleur kan sterk aanwezig zijn, maar ook slechts in enkele accessoires terugkomen. Andere veelvoorkomende kleuren in deze stijl zijn donkerrood, donkerblauw, donkerpaars, pastelkleuren, wit, crème, grijs, groen, goud, zilver en brons. De materialen zijn vaak zacht. Ook worden fluweel en linnen regelmatig gebruikt in deze stijl.