Voorbereidingstips voor het verven van muren in je huis

Wil jij een muur of meerdere muren in je huis een kleurtje geven? Of het nou om muren in je woonkamer, slaapkamer of een andere ruimte gaat, er zijn een aantal aandachtspunten ter voorbereiding. Je wilt natuurlijk niet dat je tijdens het schilderen tegen problemen aan loopt. Daarom is een goede voorbereiding erg belangrijk. In deze tekst kun je lezen welke voorbereidingen je moet treffen als je muren in je woning wilt gaan schilderen.

De kleur bepalen

Voor je gaat schilderen, moet je je natuurlijk een aantal dingen afvragen. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is welke kleur je wilt gebruiken. Dat is helemaal afhankelijk van de stijl die je interieur heeft en welke sfeer je over wilt brengen. Als je voor wit of pastelkleuren gaat, creëer je een rustige sfeer. Felle kleuren daarentegen zorgen voor een wat drukkere sfeer. Dit kan echter wel leuk bij je interieur staan. Ook hoeft het niet te druk te zijn, als je andere muren bijvoorbeeld wit laat. Uiteindelijk is het helemaal je eigen keuze. Het is in ieder geval een goed idee om het wat visueel te maken. Daarvoor kun je bijvoorbeeld naar een bouwmarkt om aan kleurstroken te komen. Houd deze bij je muur en bekijk of het goed zou passen bij het interieur.

Het verdere uiterlijk bepalen

Als je eenmaal een kleur in gedachten hebt, kun je verder gaan denken. Misschien wil je het bij één kleur laten, maar je kunt ook meerdere kleuren gebruiken om een muur te verven. Als je dit wilt, is het verstandig om goed te bekijken welke kleuren goed bij elkaar passen. Om dit te visualiseren kun je eventueel weer kleurenstroken nemen. Je kunt ook voor een patroon op je muur gaan. Je kunt bijvoorbeeld op internet kijken wat leuke patronen zijn. Als je hiervoor wilt gaan, kun je gaan bekijken welke kleuren je hiervoor kunt gebruiken. Als je voor een wat drukker patroon gaat, is het een goed idee om andere muren rustiger te laten. Daarnaast is het goed om je af te vragen of je voor matte of glanzende verf wilt gaan. Dit hangt ook weer af van jouw wensen en interieur.

De benodigde spullen aanschaffen

Als je voor je ziet wat je precies wilt, kun je ervoor gaan zorgen dat je alles hebt. Ten eerste heb je natuurlijk verf nodig. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat je de goede kleur neemt. De kwaliteit van de verf is ook belangrijk. Verf van goede kwaliteit zorgt er namelijk onder andere voor dat de dekking goed is en het eindresultaat egaal is. Bekijk wat de opties zijn en vergelijk eventueel verschillende soorten muurverf met elkaar. Naast de verf heb je natuurlijk ook kwasten en een verfrol nodig. Verfrollen zijn handig voor de grote stukken. Hoeken en randen kun je het beste met een kwast doen. Zowel kwasten als verfrollen zijn er in verschillende maten. Je kunt er eventueel meerdere aanschaffen, zodat je voor elk stukje een verfrol of kwast hebt met de goede maat.

Vlak van tevoren

Na deze voorbereidingen moet je vlak van tevoren nog voor een aantal dingen zorgen. Ten eerste is het belangrijk dat je kranten of een schilderzeil neerlegt en plinten afplakt. Ook is het verstandig om oude kleren of een werkoverall aan te doen. Dit alles om te voorkomen dat er verf op de grond, plinten of op je (nieuwe) kleding komt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles goed kunt zien. Werk dus met daglicht of goed kunstmatig licht. Op deze manier zie je eventuele oneffenheden het best. Hopelijk kunnen deze tips je helpen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn!