Verschillende tafels in je woning: dit zijn mogelijkheden

Als je je woonkamer (opnieuw) gaat inrichten, zijn er natuurlijk een aantal dingen die niet kunnen ontbreken. Dit geldt voor banken, stoelen en andere meubels en voor lampen, maar uiteraard ook voor tafels. In je woonkamer heb je waarschijnlijk een aantal verschillende tafels nodig. Hier kun je lezen waar je op moet letten en uit kunt kiezen bij het aanschaffen van verschillende soorten tafels.

Eettafels en hun vorm

Tenzij je in de keuken eet, heb je een eettafel nodig voor in je woonkamer. Je kunt kiezen tussen veel verschillende soorten eettafels. Waar je vooral op moet letten is de vorm. Een rechthoekige eettafel wordt vaak gebruikt. Deze kun je op veel plekken kwijt: ergens in het midden, maar ook met één kant tegen een muur. Dit is erg praktisch. Als je met minder mensen bent, is een vierkante eettafel ook een goed idee. Deze neemt namelijk wat minder ruimte in. Er zijn echter ook ronde en ovalen eettafels. Deze zorgen ervoor dat je interieur gezellig en minder statig oogt. Ook kun je gemakkelijker stoelen aanschuiven bij deze typen tafels.

Het materiaal van eettafels

Naast de vorm kun je op het materiaal van de eettafel letten. Dit geldt overigens ook voor andere soorten tafels, maar vooral bij eettafels is dit belangrijk. Hier maak je namelijk waarschijnlijk het meeste gebruik van, en deze kunnen gemakkelijker beschadigd raken door bijvoorbeeld borden. Daarnaast kun je erop knoeien. Het is daarom belangrijk om een materiaal te kiezen dat hier goed tegen kan.

Verschillende materialen

Een kunststof tafel kan gemakkelijk beschadigd raken. Wel is deze gemakkelijk schoon te maken. Glazen tafels zijn dat ook, maar vlekken zijn wel beter te zien. Daarom moet je deze waarschijnlijk vaker schoonmaken. Verder zijn metaal en hout veel gebruikte materialen voor eetkamertafels. Het voordeel van hout is het feit dat het natuurlijk oogt en je kunt kiezen tussen verschillende houtsoorten. Houten eettafels moeten echter wel meer onderhouden worden. Metaal is erg stevig, maar let erop dat de tafel bewerkt is, zodat het niet kan gaan roesten.

Salontafels

Waarschijnlijk wil je ook een salontafel in je woonkamer. De voor- en nadelen van materialen van eettafels gelden hier natuurlijk ook voor. Wel wordt een salontafel waarschijnlijk minder gauw vies omdat je er niet of minder aan eet. Een materiaal als glas is daarom een goede optie, omdat er minder gauw vlekken op kunnen komen. Verder ziet dit materiaal er modern uit. Hout, metaal of andere materialen zijn natuurlijk ook een optie. Het ligt er grotendeels aan welke stijl je interieur heeft, als je een materiaal kiest. Bij salontafels is het daarnaast handig om er een te kiezen met opbergruimte. Dit kan door middel van lades, maar ook kan er een losse plank onder het tafelblad gezet zijn. Dit bespaart ruimte en is daarom erg praktisch.

Andere tafels

Je kunt natuurlijk ook voor andere tafels gaan. Zo kun je een bureau aanschaffen, als je veel in de woonkamer werkt. Op deze manier hoef je niet alles van bijvoorbeeld de eettafel af te halen als je daaraan gewerkt hebt. Je kunt bepaalde spullen gewoon laten liggen op het bureau. Ook kun je voor een bijzettafel gaan. Deze is handig voor eten en drinken als je op de bank zit. Er zijn nog een heleboel andere opties, maar dit zijn veel voorkomende.