Van kinderkamer naar tienerkamer doe je zo

Waar blijft de tijd? Terwijl de geboorte van je kind nog voelt als de dag van gisteren, gaat hij of zij alweer bijna naar de middelbare school. De huidige slaapkamer vindt hij of zij inmiddels ook wat kinderachtig worden. Tijd voor een make-over dus.

Niet alle oude meubels vervangen

Een kamer restylen is natuurlijk een leuke uitdaging, maar ga in al je enthousiasme niet meteen alle meubels vervangen. Natuurlijk kan een hoogslaper in de vorm van een prinsessenkasteel echt niet meer en wordt het tijd om deze de deur uit te doen, maar er zijn ook een heleboel meubels die wel kunnen blijven. Denk aan nachtkastjes of kasten. Mits deze neutrale kleuren hebben en passen bij de rest van het interieur van de tienerkamer, kunnen deze prima blijven. Het zou zonde zijn om deze weg te doen.

Oog op de toekomst

Nu je weet welke meubels je kunt houden, weet je ook welke je moet vervangen. Houd bij het kopen van nieuwe meubels niet alleen rekening met wat het kind op dit moment nodig heeft, maar richt je ook alvast op de toekomst. Ook al is het nu misschien nog niet nodig, kan het toch verstandig zijn om alvast een groot bed en een grote kast te kopen. Bovendien kun je alvast een bureau kopen die je kind op de middelbare school en tijdens zijn of haar studie ook nog kan gebruiken.

Muren verven

Het vervangen van het behang is misschien wel het allerbelangrijkste om van een kinderkamer een tienerkamer te maken. Een fel roze behang met hartjes of behang met Cars erop is natuurlijk niet stoer meer voor een puber. Tieners willen meestal geen printjes meer. Ze hebben liever dat de muur in één kleur wordt geverfd. Laat je kind zelf bepalen in welke kleur de muren geverfd moeten worden. Mocht je kind later van mening veranderen, kun je er zo weer overheen verven.

Plek om te chillen

De meeste pubers gebruiken hun kamer om zich even terug te trekken of om te chillen met vrienden. Zorg ervoor dat je kind dit kan in zijn of haar nieuwe kamer. Kijk daarom eens naar een hangstoel of een zitzak. Of een bank als daar de ruimte voor is. Voor jongens die van gamen houden, kan een gamestoel een idee zijn. Als de kamer erg klein is, kan je kind zijn of haar bed ook gebruiken om op te zitten. Koop dan een mooi dekbedovertrek en decoreer met kussens en plaids.

Maak de kamer persoonlijk

Laat je kind de kamer zelf decoreren. Hij of zij kan bijvoorbeeld foto’s met vrienden of familie ophangen, of posters van artiesten die hij of zij leuk vindt. Ook zijn of haar hobby’s mag je best terugzien in de kamer. Houdt je kind van muziek? Gebruik dan bijvoorbeeld een gitaar als accessoire. Of is je kind een groot fan van make-up? Koop een mooie salontafel waarop alle make-up kan worden uitgestald. Met wat persoonlijke accessoires wordt de kamer echt het veilige plekje van je kind.