Tips voor de beste verlichting in je kamer

Als je je kamer in wilt richten, is verlichting vanzelfsprekend belangrijk. Het maakt niet uit om welke ruimte van je huis het gaat, lampen zijn overal belangrijk. Natuurlijk heb je bepaalde lampen echt nodig om een ruimte te verlichten, maar je kunt ook voor sfeerlicht gaan. Op deze manier kun je je kamer nog gezelliger maken. Hier kun je lezen waar je op moet letten als je een lamp aanschaft. Daarnaast kun je zien wat verder handig is om te weten bij het uitkiezen van verlichting voor in je huis.

Het soort lamp

Waar je ten eerste naar moet kijken, is het soort lamp dat je aan wilt schaffen. Je kunt hierbij onder andere denken aan hanglampen, tafellampen en wandlampen. Elke soort lamp verlicht je kamer op een andere manier. Een bureaulamp is erg handig om bijvoorbeeld te lezen, maar het is niet genoeg voor een hele ruimte. Om een hele ruimte te verlichten, zul je eerder aan een plafondlamp moeten denken. Het is echter wel handig om daar een staande lamp bij te nemen. Bekijk dus goed waar je de verlichting precies voor nodig hebt en of je meerdere lampen wilt aanschaffen.

De lichtbron

Als je weet welk soort lamp je wilt, is het belangrijk te kijken naar de lichtbron. LED-licht, spaarlicht en halogeenlicht zijn lichtbronnen die vaak worden gebruikt. Er is niet één lichtbron die de beste is, ook deze keuze hangt af van je wensen. LED-lampen zijn wat duurder dan de andere, maar ze zijn wel erg duurzaam. Spaarlampen zijn ook zuiniger dan gloeilampen, maar minder zuinig dan LED-lampen. Ook zijn ze meestal niet dimbaar. Halogeenlampen hebben een hoge lichtsterkte, wat een voordeel kan zijn. Ook zijn ze meestal dimbaar. Wel zijn halogeenlampen het minst zuinig van deze drie. Welke het beste is voor jou, hangt af van de prijs die je wilt betalen en je verdere wensen.

Lampen met dimmers

Zoals gezegd maken niet alle lichtbronnen gebruik van dimmers. Voor veel lichtbronnen geldt dit echter wel. Dimmers kunnen ervoor zorgen dat er een fijne sfeer wordt gecreëerd in jouw kamer door de verlichting. Of je een lamp wilt die deze mogelijkheid heeft, hangt af van de functie. Als je een lamp wilt die dit kan, moet je er goed op letten bij de aanschaf. Daarnaast zijn er verschillende soorten dimmers. Voor de ene lamp werkt een bepaalde dimmer beter dan bij een andere lamp. Het is verstandig om hier goed naar te kijken bij het aanschaffen van een lamp.

Designlampen

Het is natuurlijk ook fijn om een lamp te kiezen die qua design helemaal in jouw kamer past. Misschien wil je voor een simpele lamp gaan, maar je zou ook een lamp met een specialer uiterlijk kunnen overwegen. Als je daarvoor wilt gaan, zou je een designlamp aan kunnen schaffen. Designlampen zijn sowieso aan te raden vanwege hun goede kwaliteit, maar ook zijn de designs erg bijzonder. Het kan hierbij gaan van hanglampen die uit ringen bestaan, tot wandlampen met vlinderfiguurtjes. Het maakt niet uit welke soort lamp of welke lichtbron je wilt, designlampen zijn er in alle soorten en maten. Ook zijn er simpele designs. Ook als je een wat gewonere lamp wilt, is dit dus een goede optie.