Tips om ruimte te besparen in je huis

Als je klein woont, is het handig om veel ruimte te kunnen besparen. Ook als je wat ruimer woont, maar veel kwijt wilt, is het een idee om hier naar te kijken. Er zijn een aantal manieren waarop je ruimte kunt besparen in je huis. In deze tekst kun je er een aantal lezen. Hopelijk heb je er wat aan en ogen de ruimtes in je huis ineens een stuk ruimer!

Decoratie van je (woon)kamer

Het is natuurlijk altijd leuk om je huis er door middel van decoratie leuk uit te laten zien. Vooral je woonkamer kun je gemakkelijk opleuken met accessoires. Accessoires nemen echter ruimte in. Dit hoeft niet veel te zijn, maar je kunt er wel voor zorgen dat je nog meer ruimte bespaart. Dit kan op een aantal manieren. Ten eerste is het handig om de muur hiervoor te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld voor planken of een wandrek gaan, waar je accessoires op kunt zetten. Dit bespaart niet alleen ruimte op bijvoorbeeld kasten, maar zorgt er ook voor dat de muur minder kaal is.

Televisie of klok aan je muur

Naast accessoires kun je ook bijvoorbeeld je televisie aan de muur hangen. Op deze manier heb je geen kastje nodig waar je televisie op kan staan. Daarnaast kun je ook een klok aan de muur hangen. Dit gebeurt natuurlijk al vaak, maar er zijn ook staande klokken. Als je ruimte wilt besparen, is een klok aan de muur een betere optie.

Lampen

Ook lampen kun je aan de muur of aan het plafond hangen. Als je waar mogelijk een staande lamp kunt vervangen voor een wandlamp of plafondlamp, bespaart dit ook ruimte. Bovendien zijn er lampen die een bijzonder uiterlijk hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor designlampen, die naast de goede kwaliteit ook vaak een speciaal ontwerp hebben. Door zo’n lamp aan te schaffen, decoreer je je kamer ook. Hierdoor heb je misschien minder andere accessoires nodig, wat weer ruimte bespaart.

Meubels

Naast het gebruiken van je muur, kun je ook extra ruimte creëren door efficiënte meubels aan te schaffen. Zo kun je een slaapbank nemen. Deze kun je zowel als bank als als bed gebruiken. Dit is een optie als je een bank in je slaapkamer wilt, of als je de woonkamer ook als eventuele slaapkamer wilt gebruiken. Daarnaast kan het handig zijn als je een kamer huurt, bijvoorbeeld in een studentenhuis, waar je maar één kamer hebt. Ook kun je gaan voor een bank met opbergruimte. Er zijn banken die je open kunt klappen en waar je spullen in op kunt bergen, wat ook heel handig is.

Ruimte besparen in je keuken

Je kunt ruimte besparen in je woon- of slaapkamer, maar dit kan natuurlijk ook in andere ruimtes. Vooral bij de keuken is dit handig. Hier staan namelijk een aantal vrij grote apparaten, zoals de vaatwasmachine en de koelkast. Niet iedereen heeft een grote keuken, dus soms kan het passen en meten zijn. Je kunt het aantal nodige kastjes beperken door onder andere voor kastjes te gaan die ook verticale lades hebben. Deze lades zijn efficiënt, omdat er bij kastjes met horizontale lades vaak ruimte niet gebruikt wordt. In dat geval heb je dus meer kastjes nodig. Daarnaast kun je ook in je keuken planken aan de muur bevestigen, waar je bijvoorbeeld borden op zet. Dit is ook een goede manier om ruimte te besparen.