Thuiswerken: zo zorg je voor meer balans tussen werk en privé

7 voordelen van een werkplek thuis

Voor velen onder ons is thuiswerken nog altijd de norm. Gedurende de pandemie werd ons thuis ook ons kantoor. Dit was noodgedwongen. Inmiddels is dat gelukkig verleden tijd. Het thuiswerken is bij veel bedrijven echter gebleven. De meeste bedrijven kiezen ervoor om hun medewerkers flexibel te laten werken. Hierbij zullen ze deels vanuit huis en deels op kantoor werken. Dat biedt voordelen. Alleen al als we kijken naar de reistijd en het gemak voor ouders met jongere kinderen. Toch heeft het ook nadelen. Als je niet oppast, kan de scheidingslijn tussen werk en privé namelijk flinterdun worden. Maar hoe zorg je voor meer balans? 

Een fijne werkplek 


Zodra duidelijk is dat je grotendeels vanuit huis gaat werken, wordt het ook tijd om een eigen werkplek te creëren. Je kunt niet tientallen uren per week aan de eettafel of misschien zelfs wel op de bank werken. Dit veroorzaakt niet alleen onnodige lichamelijke ongemakken door gebrek aan ergonomie, maar zorgt ook voor extra veel afleiding. Als jij in het centrum van de woning actief bent, is voor de overige gezinsleden ook niet duidelijk dat je echt niet toegankelijk bent. Hierdoor zullen zij toch het gesprek aanknopen of om hulp vragen. 

Begin dus met kantoormeubels kopen. Investeer echt in kwalitatieve meubels, want deze heb je absoluut nodig om je productiviteit te verhogen. Zorg er ook voor dat jouw werkplek verder gelegen is van de rest van het gezin.Zo creëer je fysieke ruimte tussen jouw werk en privéleven. Dit helpt ook om mentaal afstand te nemen van je werk. Vergeet immers niet dat als je thuiswerkt, jouw werk eigenlijk overal om je heen is. Je kunt de deur niet achter je dichtdoen. Dit is wel mogelijk als je een aparte werkplek creëert. Het is fijn als deze ook echt af te sluiten is. Maak eventueel afspraken met de rest van het gezin. Als de deur dicht is, mag er niet gestoord worden. 

Houd ook rekening met de sfeer binnen jouw werkplek. Zelfs een zeer kleine werkplek mag wel wat opgepimpt worden. Zo wordt werken niet alleen een stuk leuker, het verhoogt ook nog eens de productiviteit. Houd dus rekening met de kantoorinrichting amsterdam stijlen en pas deze toe in jouw eigen werkplek. 

Maak een duidelijke planning 


Als je thuiswerkt is het heel verleidelijk om elk vrij uurtje aan te grijpen om nog wat werk te doen. Het ligt er toch. Dan kan je net zo goed de laatste puntjes op de i zetten. Hierdoor heb je echter weinig vrije tijd meer. Je bent of met het gezin bezig óf met je werk. Er bestaat niets anders meer. Je moet jezelf hier echt voor behoeden. Maak daarom een duidelijke planning. Op welke uren werk je en op welke tijd ben je vrij voor je gezin of voor jezelf? Het kost even wat extra tijd om elke dag een planning te maken, maar zo voorkom je wel dat er geen scheidingslijn meer is tussen werk en privé.