Schoorsteenvegen, dit doet je toch niet zelf?

Schoorsteenvegen, dit doet u toch niet zelf

Heb jij een open haard of een houtkachel in huis? Dan weet je als het goed is wel hoe belangrijk het is om de schoorsteen goed bij te houden. Hiermee voorkom je namelijk dat er brand uitbreekt door ophopingen van roet. Daarnaast is een vieze schoorsteen schadelijk voor het milieu, door het vrijkomen van schadelijke stoffen tijdens de verbranding. Maar door wie laat je de schoorsteen vegen? Met behulp van een schoorsteenvegen verzekering wordt dit automatisch voor je geregeld.

Verzekering voor schoorsteenvegen

Het reinigen van de schoorsteen is een flinke klus, maar wel broodnodig. Na het schoonmaken kun je met een veilig gevoel onbezorgd genieten van je woonplezier. Het is aan te raden om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar goed te reinigen. Het handigste is het om dit te doen tijdens het voorjaar of de zomer, wanneer de schoorsteen minder wordt gebruikt. Ben je bang dat je dit vergeet en schakel je liever een schoorsteenveger in? In dat geval is het goed om te weten dat er speciale verzekeringen voor woondiensten bestaan. Met een abonnement voor schoorsteenvegen komt er automatisch een schoorsteenveger bij je langs. Zo heb je er geen omkijken meer naar!

Laat het over aan een expert

Wanneer je zelf niet over de juiste benodigdheden beschikt of liever niet zelf het dak opgaat kun je het vegen van de schoorsteen beter overlaten aan een expert. Op die manier weet je zeker dat het rookkanaal uitgebreid wordt schoongemaakt. Daarbij voert een schoorsteenveger ook gelijk een controle uit om te zien of het rookkanaal nog naar behoren werkt. Heel handig, want zo voorkom je schade of zelfs brand.

De voordelen van een schone schoorsteen

Het laten reinigen van de schoorsteen heeft veel voordelen. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Dankzij een schone schoorsteen kan de rook uit de open haard of houtkachel goed weglopen. Daardoor heb je minder kans op koolmonoxidevergiftiging.
  • Een schoon rookkanaal geeft daarnaast minder kans op brand, doordat er geen ophopingen van vuil zijn die vlam kunnen vatten.
  • Daarbij is het ook beter voor het milieu wanneer de schoorsteen schoon is. Er komen dan namelijk minder schadelijke roetdeeltjes vrij in de buitenlucht.
  • Je bespaart veel geld met een schone schoorsteen, doordat je minder hout verbrandt bij een optimale verbranding met genoeg zuurstof in een vrij rookkanaal.
  • De schoorsteen blijft langer in goede staat wanneer hij goed wordt onderhouden. Hiermee bespaar je uiteindelijk weer op kosten voor reparatie of zelfs vervanging van het rookkanaal. Regelmatig onderhoud is hierdoor dus een duurzame keuze voor jouw woning.