Ook jij kunt de leefruimte uitbreiden in huis

Ook jij kunt de leefruimte uitbreiden in huis

Is er bij jou een baby op komst? Of heb je niet voldoende plek om je gasten te slapen te leggen? Dan is het goed om na te denken over hoe je de leefruimte in huis kunt uitbreiden. Er zijn verschillende redenen waarom je een huis zou willen uitbreiden: je wilt het verkopen en je wilt dat het meer waard wordt, of je schoonzoon wil bij je dochter intrekken en je wil van één huis twee huizen maken. Er zijn verschillende manieren die we hier graag in dit artikel willen bespreken.

Tip #1: Verander de meubels

Eén van de dingen waar je mee kunt beginnen is om te kijken naar de kasten en andere opbergmeubels in huis. Vaak nemen die erg veel ruimte in beslag. Een ingebouwde muurkast bijvoorbeeld kan van een kamer voor twee personen als gauw een kamer voor maar één persoon maken. Sloop de muurkast er dus uit en zet een kleine, en simpele kast ervoor in de plaats. Hetzelfde geldt voor de woonkamer. Je kunt kiezen voor kleine maar fijne tv meubels op maat waardoor je beter je ‘kont kunt keren’ in de woonkamer. Er zijn prachtige meubels te vinden waar je alles kunt opzetten en inbouwen, zodat je én een prachtig interieur, én een functionele meubel hebt voor jouw woonkamer elektronica. 

Tip #2: Ga uitbouwen

Een andere manier waarop mensen hun leefruimte in huis vergroten, is om aan de zijkant of achterkant een uitbouw te doen. Vaak is dit niet heel lastig om uit te voeren en een ondernemer is zo geregeld. Bovendien hoef je er meestal geen vergunning voor te hebben. Het nadeel is natuurlijk dat het een flinke kostenpost is. Denk bij een uitbouw altijd aan de vraag of je daarna nog voldoende zonlicht in huis krijgt.

Tip #3: Neem een dakkapel

Eén van de populairste manieren waar je aan kunt denken als je in huis meer ruimte wilt, is een dakkapel. Je kunt zo op de verdieping met schuine daken van één kamer, twee kamers maken of zelfs meer. Er is echt heel veel ruimte te winnen met het plaatsen van een kwalitatieve dakkapel. Zorg er wel voor dat het kwalitatief gebeurt: dakkapellen zijn vaak erg gevoelig voor lekkage en je wilt niet dat binnen een halfjaar het plafond naar beneden komt.

Tip #4: Doe iets met de garage of de kelder

Er zijn altijd wel ruimtes in en aan huis die niet worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de garage of kelder. Gebruik je die nu voor de auto of voor opslag? Dan is het misschien een idee om die om te bouwen tot een kamer, badkamer of misschien om de keuken daarnaartoe te verplaatsen. Met zoiets zorg je eigenlijk voor een hele goedkope manier voor meer leefbare ruimte in huis.

Tip #5: Een tuinhuisje

De laatste tip die we kunnen geven is om een tuinhuisje te bouwen. Daar kun je zeker in de zomer mensen hebben die er kunnen logeren, maar er zijn ook mogelijkheden om zo’n huisje te isoleren en ook ’s winters te gebruiken. De optie is natuurlijk niet zo geschikt voor een uitbreiding in de familie, maar zeker als gastenverblijf is het een leuke optie.

Kortom, er zijn genoeg manieren om flink uit te bouwen en om meer plaats te hebben in huis.