Jouw woning van een goed ventilatiesysteem voorzien

Jouw woning van een goed ventilatiesysteem voorzien

In iedere woning is een goed ventilatiesysteem onmisbaar. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er in huis voldoende verse lucht aanwezig is; en deze verse lucht is onwijs belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Wanneer er te weinig verse lucht in huis aanwezig is, kun je last krijgen van gezondheidsklachten. Onderschat het belang van een gezond binnenklimaat dus niet en voorzie jouw woning van een goed ventilatiesysteem.

Continue aanvoer van verse lucht

Er zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar die jouw woning van verse lucht kunnen voorzien. Mechanische ventilatie is een ventilatiesysteem dat het meest in Nederland voorkomt. Dit ventilatiesysteem wordt ook wel ventilatiesysteem C genoemd. Bij deze manier van ventileren is er continu sprake van aanvoer van verse lucht en is er een mechanische ventilatie box die ervoor zorgt dat de vervuilde lucht uit de woning wordt weggezogen. De verse lucht komt vervolgens via de ventilatieroosters het huis binnen. Wil je dat het binnenklimaat altijd optimaal is? Dan kunnen sensoren die op basis van het huidige binnenklimaat zorgen voor extra luchttoevoer uitkomst bieden. De toevoer van verse lucht wordt zo op basis van de huidige situatie automatisch geregeld.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Mechanisch ventileren is populair in Nederland en veel woningen zijn met dit type ventilatiesysteem uitgerust. Echter, is het zeker niet het enige ventilatiesysteem in Nederland dat populair is. Ook balansventilatie wint steeds meer terrein in Nederland. En dat is uiteraard niet zonder reden. Dit ventilatiesysteem wordt ook wel WTW (warmteterugwinning) of een ventilatiesysteem met warmteterugwinning genoemd. Deze manier van ventileren is onwijs duurzaam. Bij dit systeem wordt er namelijk evenveel verse lucht binnengebracht als vuile lucht afgezogen. Oftewel: er is sprake van een balans tussen de in- en uitvoer van de lucht. Er is bij dit systeem dan ook geen sprake van energieverlies. De energie van de uitgaande lucht wordt namelijk overgedragen aan de binnenkomende lucht. Dit ventilatiesysteem is dus niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook duurzaam voor jouw portemonnee!

Isoleren versus ventileren

Een goed ventilatiesysteem is onwijs belangrijk voor iedere woning, maar zeker bij nieuwe woningen kan een goed ventilatiesysteem niet ontbreken. Dit heeft alles te maken met de goede isolatie, want de huizen worden tegenwoordig alsmaar beter geïsoleerd. Hierdoor gaat er nagenoeg geen warme lucht meer verloren. Dit is voor jouw energierekening natuurlijk heel plezierig, maar het heeft ook tot gevolg dat je moet investeren in goede ventilatie. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat ook alle vervuilde lucht in huis blijft hangen; op die manier is er bijna geen sprake meer van luchtverversing. Voorzie jouw goed geïsoleerde woning daarom van een goed ventilatiesysteem en investeer in een gezond binnenklimaat.