Je vloer bedekken: kiezen voor tapijt of laminaat?

Laat je een huis bouwen en moet de vloer nog bedekt worden? Of wil je in je huidige woning een nieuwe vloerbedekking? Dan is het verstandig om naar de verschillen tussen de mogelijke vloerbedekkingen te kijken. Als het om de woon- of slaapkamer gaat, wordt er meestal gekozen voor tapijt of laminaat. Deze hebben allebei hun voor- en nadelen. In deze tekst worden de voor- en nadelen van beide materialen besproken. Op deze manier kun je voor jezelf een goede keuze maken.

Onderhoud van de vloerbedekking

Als het gaat om het onderhoud, is het een feit dat laminaat minder onderhoud nodig heeft. Je kunt dit materiaal gemakkelijk schoonmaken door deze bijvoorbeeld te stofzuigen. Bij een tapijtvloer is de kans groter dat er vuil blijft zitten dat je moeilijker weg kunt krijgen. Voor het grondig schoonmaken van een tapijtvloer, is dus wat meer aandacht nodig. Daarnaast is het bij laminaat meestal niet zo’n probleem als dit materiaal vochtig wordt. Het is namelijk vrij vochtbestendig. Bij een tapijtvloer is het een stuk meer werk om een vloeistof eruit te krijgen. Het is niet zo’n probleem als het een beetje nat wordt. Als je echter iets laat vallen wat vlekken kan geven, is het moeilijker om dit eruit te halen dan bij laminaat. Let er bij een laminaatvloer wel op dat teveel vocht ook schadelijk kan zijn.

Het comfort van de vloerbedekking

Qua onderhoud heeft laminaat dus een voorsprong, maar qua comfort is tapijt aan te raden. Tapijt is uiteraard zachter dan laminaat en daarom is het ook fijn om zonder schoenen op deze ondergrond te lopen. Zeker voor een slaapkamer kan dit fijn zijn. Hier loop je namelijk waarschijnlijk vaker op blote voeten of sokken. De kans dat de vloer op je slaapkamer vies wordt, is waarschijnlijk kleiner dan bij je woonkamer. Niet alleen omdat je er minder vaak schoenen aan hebt, maar ook omdat je er waarschijnlijk minder nuttigt. Dit voorkomt vlekken en kruimels die in het tapijt terecht komen, waardoor het onderhoud ook minder een probleem is. Voor je slaapkamer is tapijt daarom een goede optie.

Gehorigheid van de vloerbedekking

Laminaat is minder zacht dan tapijt, maar dit hoeft niet perse een nadeel te zijn. Het enige echte nadeel van laminaat, is de gehorigheid. Je buren of andere huisgenoten zullen de geluiden van lopen op laminaat eerder opmerken dan bij tapijt. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn op je slaapkamer, als je opstaat en anderen die nog slapen alles beter horen. Hoewel je boven misschien minder vaak schoenen draagt, is dit nog een reden om boven voor tapijt te kiezen.

Genoeg keuze

Je hebt bij beide vloerbedekkingen in ieder geval genoeg keuze. Bij beide kun je kiezen tussen verschillende kleuren en kun je het verdere uiterlijk bepalen. Bij tapijt kun je doorgaans kiezen tussen meerdere kleuren dan bij laminaat. Ook kun je eventueel gaan voor een patroon. Bij laminaat kun je ook kiezen tussen verschillende kleuren, al is die keuze waarschijnlijk wat beperkter. Wel kun je bepalen welk precieze materiaal je wilt en hoe het er verder uitziet. Je kunt bijvoorbeeld bepalen of je een echte houtlook wilt met veel nerven, of wat egalers. Er zit er in ieder geval vast een tussen die goed bij je interieur past!