Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen

Zijn je buitenkozijnen toe aan een nieuw likje verf? Kozijnen krijgen heel wat te verduren dankzij de Nederlandse weersomstandigheden. Daarom is het erg belangrijk je kozijnen goed te beschermen, onderhouden en schoon te maken zodat ze langdurig sterk en mooi blijven. Wij geven je een paar tips voor het schilderen van de buitenkozijnen die je op de lange termijn veel kluswerk besparen.

Belangrijke dingen waar je op moet letten

–          Houd rekening met de weersomstandigheden. Regenachtig weer en een volle zon zijn geen goede omstandigheden.

–          Kies geschikte verf

–          Zorg voor genoeg kwasten en rollers in huis die passen bij de verf die je gaat gebruiken.

–          Tref de juiste voorbereidingen voordat je aan de slag gaat

Geschikte verf

Voor het schilderen van buitenkozijnen gebruik je buitenverf. Het is belangrijk dat je ook kijkt naar het materiaal van de kozijnen. Er is verschillende soorten buitenverf passend bij elk materiaal. Voor aluminium en kunststof kozijnen is hoogglanslak met een primer het beste. Voor houten buitenkozijnen kun je beter kiezen voor lakverf of vochtregulerende verf.

Je begint het schilderwerk met het aanbrengen van de grondverf. Grondverf laat je precies zijn waar oneffenheden zijn zodat je hier nogmaals zachtjes overheen kunt schuren. Deze verf breng je aan op de plekken waar niet geverfd hout zichtbaar is en op de herstelde delen. Gebruik voor het aanbrengen van de grondverf een buitenverfkwast.

Na de grondverf aangebracht te hebben schuur je het kozijn met fijn schuurpapier. Vervolgens breng je de eerste laklaag aan. Verf altijd in de richting van de nerf en probeer druppels te voorkomen.

Voorbereidingen

Voordat je met het verven aan de slag gaat, is het belangrijk de buitenkozijnen goed schoon te maken. Verwijder vuil en loszittend verf grondig. Hier kun je een verfkrabber en een borstel voor gebruiken. Na het schoonmaken ontvet je de kozijnen met verfreiniger.

Tijdens het schoonmaken kom je waarschijnlijk enkele beschadigingen tegen. Zwakke plekken in het kozijn kun je vinden door erop te drukken met je vingers of een schroevendraaier. Roest kun je verwijderen met schuurpapier. Heb je houten kozijnen en ontdek je houtrot? Haal het houtrot dan weg en breng hier houtrotstop op aan. Zo voorkom je dat het hout opnieuw gaat rotten.

Na het herstellen van de schade kun je alles stofvrij maken. Gebruik schuurpapier om de kozijnen glad te maken en haal kieren naden weg. Vervolgens ga je de kozijnen afplakken met schilderstape voor buiten. Plak deze tape op de plekken die je niet wilt schilderen.

Klaar om te schilderen

Nu ben je klaar om te beginnen met het echte schilderwerk. Bij kunststof en aluminium kozijnen breng je eerst de grondverf aan, voor houten kozijnen is dit niet nodig. Schilder altijd eerst de randen en breng de verf daarna pas aan op de rest van het kozijn. Houd een minimum aan van twee verflagen.

De afplaktape kun je verwijderen na het schilderen. Het is het beste om dit te doen wanneer de verf nog nat is. Zo voorkom je dat er beschadigingen op de verflaag ontstaan en blijven er geen lijmresten zitten.