Hoe maak je je woning huisdierproof?

Een hond of kat in huis is natuurlijk supergezellig. Maar zorg wel dat je voor de komst van je nieuwe beste vriend goed bent voorbereid. Dieren maken meubels kapot en hebben veel ruimte nodig. Je zult daarom de nodige aanpassingen in je huis en aan je meubels moeten doen. Je woning huisdierproof maken doe je zo:

Zorg voor genoeg ruimte

Huisdieren zijn speels en hebben veel ruimte nodig. Het is fijn als ze in huis vrij rond kunnen lopen. Nog beter is een tuin waarin ze lekker kunnen ravotten. Daarnaast hebben huisdieren net als mensen behoeften aan een eigen plekje. Uiteraard is er niet in elk huis een aparte kamer vrij – dat hoeft ook helemaal niet. Maar zet de etensbakjes en mand van je huisdier wel op een afgezonderde plek neer. Bijvoorbeeld in de berging of een andere rustige plek in huis.

Maak de woning veilig

Waarschijnlijk is veiligheid niet het eerste waar je aan denkt als je een huisdier aanschaft. Toch is dat wel heel belangrijk. Zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen in huis liggen en laat geen kabels rondslingeren. Huisdieren bijten deze gemakkelijk door. Bovendien moet je oppassen met kamerplanten. In al hun nieuwsgierigheid kunnen huisdieren het vaak niet laten om aan de planten te snuffelen of om deze te proeven. Maar sommige kamerplanten kunnen giftig zijn. Planten als palmen en varens zijn echter wel veilig voor je dier.

Koop meubels die tegen een stootje kunnen

Honden en katten staan erom bekend dat ze graag meubels slopen. Ze bijten de hele bank kapot of krabben aan stoelen. Houd hier rekening mee als je een huisdier in huis haalt. Koop bij voorkeur meubels van stevig materiaal. Het is ook niet verstandig om de allerduurste meubels te kopen. Gordijnen zijn ook een dingetje. Vooral katten vinden het leuk om hier hun nageltjes in de zetten of in te klimmen. Ga dus geen nieuwe, dure gordijnen kopen.

Houd rekening met de vloer

Als je een huisdier aanschaft, ga je natuurlijk niet meteen je hele vloer aanpassen, maar mocht je al een huisdier hebben en gaan verhuizen, kun je met het volgende rekening houden. Een houten vloer is niet handig als je huisdieren hebt. Hout is namelijk erg gevoelig voor krassen, die helaas onvermijdelijk zijn met huisdieren. Let er ook op dat je vloer onderhoudsvriendelijk moet zijn. Vanwege de vele haren die het dier verliest, zul je regelmatig moeten stofzuigen en dweilen. Laminaat is hier bijvoorbeeld erg geschikt voor en is redelijk ongevoelig voor krassen.

Koop speeltjes

Honden en katten houden van spelen. Om te voorkomen dat ze met je meubels gaan spelen, kun je het beste wat honden- of kattenspeeltjes in huis halen. Leuke speeltjes voor honden zijn botten, knuffels, tennisballen en speeltouwen. Katten kunnen zich eindeloos vermaken met een krabpaal of speelgoedmuisje. Ze verstoppen zich ook graag in een doos. Wil je je huisdier helemaal verwennen? Er bestaan zelfs hele katten- en hondenhuizen. Daarnaast kunnen zowel honden als katten heerlijk tot rust komen in een eigen mandje.