Hoe maak je je thuiswerkkantoor efficiënt en sfeervol?

Sinds de coronapandemie werken we massaal thuis. Waar de één een heel kantoor voor zichzelf heeft, zit de ander omringd door kinderen in de woonkamer te werken. Wat is nu de juiste plek om te werken en hoe richt je die ruimte efficiënt en sfeervol in?

Kies de juiste plek

Niet ieder huis is even geschikt als thuiswerkplek. In sommige huizen zijn simpelweg niet genoeg kamers om een apart kantoor te maken. Noodgedwongen moet je dan een andere plek in huis kiezen. Denk aan de woonkamer of de keuken. Ga in ieder geval op een plek zitten waar je niet constant gestoord wordt en zorg dat de wifi goed werkt. Het is ook slim om elke keer op dezelfde plek te werken, zodat je die plek associeert met je werkplek. Dit bevordert je productiviteit.

Zorg voor voldoende licht

Zorg ervoor dat je bureau in de buurt staat van een raam, zodat je profijt hebt van daglicht. Mocht dit niet mogelijk zijn, hang dan lampen die voldoende licht geven boven je werkplek. Kies bij voorkeur voor lampen met een zachte, gele ondertoon, zodat je er geen hoofdpijn van krijgt. Ook de kleuren van de ruimte en van de meubels zijn belangrijk. Ga voor lichte muren en meubels. Die zorgen namelijk voor meer rust en minder afleiding. Bovendien oogt je kantoor hierdoor groter.

Wat voor bureau wil je?

Terwijl de een prima werkt aan de keukentafel, geeft de ander de voorkeur aan een bureau met alles erop en eraan. Dit is voor iedereen verschillend. Wat jouw voorkeur ook is, kies in ieder geval een werkplek die ruim genoeg is voor de werkzaamheden die je verricht. En niet te vergeten: zorg ervoor dat je een geschikte (bureau)stoel hebt. Aangezien je er urenlang op dezelfde plek moet zitten, is het belangrijk dat de stoel goed aansluit bij de hoogte van het bureau en deze een goede rug- en armleuning heeft.

Houd je kantoor netjes

De meeste mensen werken efficiënter in een opgeruimd kantoor. Allerlei rommeltjes op het bureau leiden namelijk enorm af. Laat dus niet te veel spullen op je bureau liggen. Ruim borden en etenswaar meteen na gebruik op en berg spullen die je op dat moment niet nodig hebt op in je bureaulades of in kastjes. Buiten het feit dat een opgeruimd bureau een positief effect heeft op je motivatie en productiviteit, oogt je bureau een stuk professioneler. Overigens zorgt een opgeruimde laptop ook voor meer overzicht.

Creëer sfeer

Hoewel je thuiswerkplek natuurlijk vooral bedoeld is om te werken, is het toch belangrijk dat de ruimte sfeervol is. Je brengt er ten slotte enorm veel tijd door. Hang daarom gezellige lampjes op of steek wat kaarsjes aan. Dat laatste geldt voornamelijk voor mensen die regelmatig in de avonduren werken. Hang daarnaast posters van de natuur op. Bijvoorbeeld van mooie landschappen, de zee of het strand. Deze posters hebben een kalmerende werking en geven je minder het gevoel dat je binnen zit ‘opgesloten’, wat ook weer de productiviteit bevordert.