Hier moet je rekening mee houden bij het inrichten van een babykamer

Het is misschien wel het allerleukste klusje tijdens je zwangerschap: het inrichten van de babykamer. Je zoekt heel internet af naar inspiratie om de perfecte kamer aan je kindje te geven. Echter moet de kamer niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch en – het allerbelangrijkst – veilig.

Wat heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom een overzicht van de belangrijkste meubels die je nodig hebt in de babykamer. Dit zijn:

  • Een wieg met beddengoed en een matras
  • Een commode met een aankleedkussen
  • Hoezen voor het aankleedkussen
  • Een babyfoon
  • Een stoel om borstvoeding in te geven
  • Een thermometer
  • Een kast
  • Een nachtlampje
  • Gordijnen
  • Een badje

Daarnaast is het leuk om wat speelgoed als decoratie te gebruiken. Denk aan een muziekdoosje, een muziekmobiel of knuffeltjes. Vloerkleedjes en muurstickers zijn ook erg leuk.

Waar zet je de wieg neer?

De wieg is natuurlijk de plek waar je baby de meeste tijd doorbrengt en ook vaak alleen is. Zorg ervoor dat de wieg op een fijne en veilig plek staat. Dus niet bij losse koorden of snoeren van elektrische apparaten, waar je kindje in kan stikken. Plaats de wieg ook niet vlak naast een stopcontact of verwarming, aangezien de baby zich daaraan kan verbranden. Vlak naast het raam kun je de wieg ook beter niet zetten in verband met tocht, waar de baby ziek van kan worden.

Deel de ruimte praktisch in

Als je baby op de commode ligt, kun je niet de hele kamer doorzoeken naar schone luiers. Zorg er daarom voor dat alle spullen die je nodig hebt om de luier te verschonen op één plek, in of in de buurt van de commode liggen. Als je een losse kledingkast hebt, is het verstandig deze zo dicht mogelijk bij de commode te plaatsen. Maar let er wel op dat je de meubels niet zo dicht bij elkaar is dat er geen loopruimte meer is.

Verven of behangen?

De kans is groot dat je nog niet hebt gedacht aan de risico’s die verf en behang met zich mee brengen voor de zwangere vrouw en de baby. In de verf en behanglijm kunnen namelijk gevaarlijke stoffen zitten die de vrouw in kan ademen. Deze stoffen zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen en baby’s. Verf of behang dus niet zelf als je zwanger bent, maar laat dit doen. Aangezien deze stoffen een tijdje in de lucht blijven hangen, is het belangrijk dat het verven of behangen ruim voor de bevalling wordt gedaan.

De kleur van de kamer

Je kunt de kleur van de kamer natuurlijk aanpassen aan het geslacht van je kind. Als je het geslacht nog niet weet of liever een neutrale kleur gebruikt, moet je met het volgende rekening houden. Gebruik niet te veel felle kleuren. Deze kunnen de baby namelijk onrustig maken. Gebruik liever lichte, zachte kleuren. Als je kleuren wilt gebruiken die voor zowel een jongens- als meisjeskamer geschikt zijn, zijn oranje, geel en groen goede opties. Bovendien kun je ook nog kiezen voor behang met een printje.