Het beste moment om over je verlichting na te gaan denken

Het beste moment om over je verlichting na te gaan denken

Betrek je een nieuw huis, dan is er een hoop te doen. Leuk, want al is het vaak een enorme klus, je hebt wel de kans om van een min of meer willekeurig huis echt jouw thuis te maken. Er de kleuren en de materialen in te gebruiken die jij mooi vindt, er de meubels in te zetten die jouw voorkeur hebben. Met al die dingen die er te doen zijn, zijn er ook vaak zaken die we al snel een beetje over het hoofd zien. De verlichting bijvoorbeeld. Want wat is nu het beste moment om hierover na te gaan denken, en om er actief mee aan de slag te gaan?

De verlichting als sluitpost

Verlichtingsexperts kijken regelmatig hoofdschuddend toe als ze zien hoe de meeste mensen de inrichting van hun nieuwe woning aanpakken. Ze zien hen namelijk werkelijk overal aan denken, vaak al in een vroeg stadium, maar niet aan de lampen. De kleur van de plinten? Check! Daar denken we al aan voor we de vloer gaan leggen. De plek van de bank? Het eerste waar we over nagedacht hebben. Waar de eettafel moet komen? Nou, daar links, in de hoek. Allemaal al ingedeeld. Maar waar we de lampen gaan plaatsen? Welk soort verlichting we willen gaan gebruiken. Eeeh. Nou, dat weten we nog niet precies. Toch is het verstandig om ook hier eens wat actiever mee aan de slag te gaan, verlichting kan de sfeer in een ruimte tenslotte maken of breken. Maar wat is nu het juiste moment om hieraan te gaan denken?

Doe het tegelijk met je meubels

Lijkt het je een mooi idee om LED verlichting in je plafond in te laten bouwen? Dan moet je hier natuurlijk al in een vroeg stadium mee aan de slag, nog voor je verder in gaat richten. Voor de meeste andere vormen van verlichting geldt echter dat je er iets langer mee kunt wachten, en er actief mee aan de slag kunt gaan als je de kamer (op papier) in gaat richten.

Dan weet je namelijk ook waar je je lampen nodig gaat hebben. Je wilt waarschijnlijk een plafondlamp boven je eethoek, maar dan moet je wel eerst weten hoe die eethoek eruit komt te zien, en waar hij komt te staan. Ook lampen om de zithoek te verlichten, of om extra accenten te geven, kies je het beste uit als je ook bezig bent om de meubels uit te zoeken en te plaatsen. Ze vormen tenslotte een combinatie met elkaar, en moeten elkaar vooral goed aanvullen. Een mooi dressoir komt vaak pas echt goed tot zijn recht met de juiste lamp die voor verlichting zorgt, net zoals een fijne stoel om in te lezen pas functioneel wordt met een goede lamp, zodat je de letters kunt zien.