Gordijnen voor in je woning: hier kun je uit kiezen

In je woning heb je middelen nodig om niet teveel licht binnen te laten komen. Vooral in je slaapkamer is dit van groot belang, maar ook in je woonkamer is dit handig. Hiervoor kun je gordijnen gebruiken. Je denkt daarbij misschien vooral aan rolgordijnen en klassieke gordijnen, maar er zijn er veel meer. In deze tekst kun je lezen uit welke soorten gordijnen je zoal kunt kiezen.

Transparante gordijnen en overgordijnen

Als je aan klassieke gordijnen denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan transparante gordijnen en overgordijnen. Dit zijn gordijnen die je kunt openen en dicht kunt maken middels een gordijnrail die aan je plafond bevestigd is. Vaak worden overgordijnen tegenwoordig naast andere gordijnen gebruikt ter decoratie. Je kunt binnen deze soort namelijk kiezen tussen veel verschillende patronen en kleuren. Je kunt echter ook alleen voor overgordijnen of transparante gordijnen gaan. Transparante gordijnen laten wel wat meer licht door. Ze zijn dus niet zo handig voor de slaapkamer. Overgordijnen laten een stuk minder licht door. Ook zijn deze gordijnen isolerend wat betreft temperatuur.

Rolgordijnen

Een type gordijn dat ook vaak gebruikt wordt, zijn rolgordijnen. Bij dit type gordijn heb je ook de keus. Ze kunnen een patroon hebben, maar meestal zul je ze zonder patroon zien. Wel kun je kiezen tussen verschillende kleuren en soorten. Bij de soorten gaat het vooral om de mate van zonwering. Er zijn transparante rolgordijnen, maar ook verduisterende rolgordijnen. Het maakt dus niet uit waar je precies naar op zoek bent, rolgordijnen passen bij iedere stijl. Ook nemen ze minder ruimte in beslag dan gordijnen aan een rail. Wel zijn er meestal wel kleine kiertjes aan de zijkant waardoor licht naar binnen kan komen. Over het algemeen zijn de gordijnen echter erg zonwerend.

Shutters

Bij rolgordijnen kun je niet bepalen hoeveel licht er precies naar binnen komt. Je kunt de rolgordijnen natuurlijk wel deels open zetten, maar dan komt het licht alleen van de onderkant. Bij shutters is dit anders. Het is de vraag of shutters nog echt gordijnen genoemd kunnen worden, maar ze hebben wel dezelfde functie. Het materiaal is wel anders: shutters zijn doorgaans van hout gemaakt. Het zijn luiken met lamellen die je zo ver open kunt zetten als je wilt. Hierdoor kun je exact bepalen hoeveel licht er naar binnen komt. Dit kan een groot voordeel zijn. Ook kun je tussen verschillende stijlen kiezen en zijn shutters erg isolerend.

Jaloezieën

Een ander type zonwering (ook deze vallen niet echt meer onder gordijnen) zijn jaloezieën. Deze lijken in veel opzichten op shutters. Het zijn ook luiken met lamellen en ook bij jaloezieën kun je precies bepalen hoeveel licht je binnen laat. Ook deze zijn er in alle soorten en maten en ook passen jaloezieën bij veel stijlen. Het grootste verschil tussen shutters en jaloezieën, is het gebruikte materiaal. Zoals gezegd zijn shutters doorgaans van hout gemaakt. Jaloezieën worden ook vaak van hout gemaakt, maar deze kunnen ook van bijvoorbeeld aluminium gemaakt zijn. Bij dit type zonwering heb je dus wat meer keuze wat betreft het materiaal.