Een vloerkleed in je woonkamer: hier moet je op letten

Veel mensen hebben een vloerkleed in hun woonkamer. Dit heeft natuurlijk als doel om de woonkamer wat op te fleuren. Dit is echter niet het enige waar een vloerkleed voor kan dienen. Het kan namelijk ook geluid dempen. Daarnaast kun je vloerkleden natuurlijk gemakkelijker vervangen dan een hele vloerbedekking. Mede door deze redenen zijn vloerkleden populair. Als je je woonkamer gaat inrichten, is het leggen van een vloerkleed dan ook een aanrader. Je moet echter wel op een aantal dingen letten als je een vloerkleed aan gaat schaffen. Hij moet in alle opzichten namelijk passend zijn. Daarom kun je hier lezen wat aandachtspunten zijn bij het aanschaffen van een vloerkleed.

De afmetingen van het kleed

Waar je ten eerste op moet letten als je een vloerkleed aanschaft, is het formaat. Waarschijnlijk kun je dit redelijk op het oog bepalen, maar het kan nooit kwaad de afmetingen te bekijken. Dit is vooral belangrijk als je een vloerkleed gaat kopen voor een plek waar het niet veel ruimte krijgt. Dit kan bijvoorbeeld onder de salontafel zijn, waarbij het onder de gehele salontafel moet komen, maar niet aan de bank. In zo’n gevallen is het verstandig om goed naar de afmetingen te kijken.

De kleur van het kleed

Als je de afmetingen hebt bekeken, zal het vloerkleed hoogstwaarschijnlijk goed passen in je woning wat betreft de maat. Het is echter ook belangrijk dat het bij de rest van je interieur past. De kleur is hierbij van groot belang. Kijk naar de rest van je interieur en bepaal welke kleuren daar bij passen. Ook is het een goed idee om voor een vloerkleed te gaan dat je fysiek op kunt halen of eventueel terug kunt sturen. De kleur kan er op internet namelijk net iets anders uitzien. Hierdoor krijg je misschien een kleed dat er anders uitziet dan verwacht wat betreft de kleur. Dit kan in dit geval heel belangrijk zijn.

De vorm van het kleed

Niet alleen de kleur, maar ook de vorm van het vloerkleed is belangrijk. Verschillende vormen vloerkleden kunnen voor verschillende effecten zorgen. Zo zorgt een rechthoekig vloerkleed voor een wat statiger beeld, zeker in een rechthoekige kamer. Een rond vloerkleed daarentegen zorgt voor een wat lossere sfeer. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de vorm van de ruimte en van meubilair in de ruimte. Als alles al rechthoekig is, kan een rond vloerkleed voor een minder strak beeld zorgen. Het moet echter wel passen bij de vorm van bijvoorbeeld de salontafel. Er is niet één vorm die het beste is, dit hangt helemaal af van je eigen woonkamer.

Het materiaal van het kleed

Tot slot is het materiaal iets waar je op moet letten. Er zijn veel verschillende materialen met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wol is een materiaal dat vaak gebruikt wordt. Het is populair vanwege het feit dat het niet gauw vies wordt, iets wat komt door de wolvezels. Deze stoten vuil af. Het is daarom een aanrader. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet goed tegen wol kan of toch op zoek bent naar iets anders. Er zijn nog meer natuurlijke materialen waar je tussen kunt kiezen. Katoen is er één van. Dit materiaal wordt ook vaak gebruikt. Katoenen vloerkleden zijn gemakkelijk te wassen, wat een voordeel is. Wel wordt het materiaal een stuk gemakkelijker vies dan wol. Naast natuurlijke materialen heb je ook nog synthetische materialen. Deze zijn gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast behouden ze lang hun kleur. Wel kunnen vloerkleden van synthetische stof gemakkelijker breken en gaan ze daarom minder lang mee.