Een klassieke woonstijl: wat is het en wat hoort erbij?

Veel mensen hebben een interieur dat goed bij een bepaalde stijl past. Onder andere kleuren en soorten meubilair kunnen bijdragen aan die stijl. Er zijn veel verschillende stijlen, van landelijk tot design. In deze tekst wordt de klassieke woonstijl naar voren gebracht. Er wordt uitgelegd wat het precies is, en welke kleuren, materialen et cetera horen bij deze stijl.

Wat is een klassieke woonstijl?

Een klassieke woonstijl is een stijl waarbij gebruik wordt gemaakt van luxe spullen en vaak ook antieke spullen, bijvoorbeeld meubels. Wat je vaak terug zult vinden in woningen met deze stijl, zijn onder andere kroonluchters en klassieke schilderijen.

Materialen in deze woonstijl

Materialen die vaak worden gebruikt binnen deze woonstijl, zijn onder andere leer en hout. Hout zul je vooral terugvinden in (antieke) tafels, stoelen en kasten. Wat luxere stoelen en banken zijn vaak gemaakt van leer. Ook linnen en fluweel kun je tegenkomen in woningen met een klassieke woonstijl. Dit zijn ook stoffen die voor bijvoorbeeld een bank gebruikt worden. Qua materialen die gebruikt worden, zijn luxe en antiek dus de sleutelwoorden.

Kleuren die gebruikt worden binnen deze woonstijl

Qua kleuren zul je zwart en andere donkere kleuren veel tegenkomen. Het kan hierbij gaan om donkerblauw, donkergrijs of donkerbruin, maar ook donkere tinten binnen het rood of paars. Als het maar donker is, dus. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn ook interieurs in deze stijl die juist voornamelijk witte muren en objecten hebben. De donkere kleuren zorgen wat meer voor een klassiek uiterlijk van de ruimte. De meubels en accessoires doen echter ook een heleboel. Als je niet zo dol bent op de erg donkere kleuren, kun je dus voor wat lichtere kleuren gaan. Je kunt dan aan de hand van meubels en accessoires de woonstijl aangeven. Aangezien luxe hoog in het vaandel staat binnen deze stijl, worden er vaak ook kleuren als goud en zilver gebruikt.

Tapijten

Er werd al genoemd dat er vaak kroonluchters en klassieke schilderijen te zien zijn binnen deze stijl. Ook is er gezegd dat meubilair vaak van hout of een luxe stof als fluweel gemaakt is. Er zijn echter nog meer objecten waaraan je deze woonstijl kunt herkennen. Een voorbeeld daarvan zijn tapijten. Deze zul je vaak terugzien binnen de stijl. Tapijten zijn natuurlijk binnen een heleboel stijlen te vinden, maar binnen de klassieke woonstijl worden ze gekenmerkt door bepaalde printen. Dit is in veel gevallen een bloemenprint of een Perzisch tapijt.

Lijsten van schilderijen

Zoals gezegd wordt er gebruik gemaakt van goud binnen deze stijl. Goud kan op meerdere plekken terug te zien zijn, zoals als lijst van een schilderij. Zoals gezegd hangen er vaak veel schilderijen in woningen met deze stijl, en deze hebben vaak een goed zichtbare lijst. Deze heeft vaak een sierlijk patroon en is ook dikwijls goud of een andere luxe kleur. Dit kan ook bij een spiegel het geval zijn. Deze hebben vaak ook een sierlijke lijst in bijvoorbeeld goud.

Gordijnen

Tegenwoordig zijn er veel soorten gordijnen. Denk hierbij aan rolgordijnen, vouwgordijnen, maar ook aan de klassieke gordijnen. Deze laatste soort wordt, zoals de naam al zegt, het meest gebruikt binnen deze woonstijl. Klassieke gordijnen zijn gordijnen die aan een rail zitten en op die manier open en dicht kunnen worden geschoven. Dit kunnen transparante en overgordijnen zijn. In de klassieke woonstijl worden meestal overgordijnen gebruikt, uiteraard in kleuren die erbij passen.