Een kast voor in je woonkamer: zo kies je de beste uit

Er zijn veel verschillende soorten kasten. Op je slaapkamer heb je waarschijnlijk een of meerdere kledingkasten en een nachtkastje. Misschien heb je daarnaast ook een boekenkast of ladekast op je slaapkamer. Een kledingkast en nachtkastje zul je beneden minder vaak zien. In je woonkamer heb je meestal ander soort kasten, zoals boekenkasten, ladekasten en vitrinekasten. Als je een nieuwe kast aan wilt schaffen, is het verstandig om er goed over na te denken waar je precies naar op zoek bent. In deze tekst kun je lezen waar je op moet letten, zodat je de geschikte kast voor jouw interieur vindt.

De functie van de kast

Wat allereerst natuurlijk belangrijk is, is om jezelf af te vragen waar de kast voor gaat dienen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een boekenkast, maar ook om een kast om je televisie op te zetten. In het laatste geval zul je vaak voor een dressoir willen gaan, maar een ladekast is ook een optie. Niet in alle gevallen heb je dus maar de keuze uit één soort kast. Het is dus een goed idee om er ten eerste over na te denken wat de functie gaat zijn. Daarna kun je bekijken wat de opties qua typen kasten zijn en of er meerdere typen geschikt zijn. Je hebt uiteraard de keuze uit verschillende varianten per type, maar dit is een goede eerste stap.

Het materiaal van de kast

Als je eenmaal weet welk type kast je wilt, kun je verder gaan kijken. Je kunt eens wat kasten afgaan en bepalen welke bij je interieur past, maar je kunt je ook verder toespitsen. Dit kan bijvoorbeeld door het gewenste materiaal te bepalen. Het kan zijn dat je geen voorkeur hebt voor een bepaald materiaal. In dat geval kun je zonder deze stap naar kasten gaan kijken. Als je echter wel iets voor ogen hebt qua materiaal, kun je dat meenemen.

Metaal en hout

Het materiaal dat het meest gebruikt wordt, verschilt per type kast. Metaal en verschillende soorten hout komen in ieder geval vaak terug. Metalen kasten zijn stevig en passen vaak goed bij een interieur met een industriële stijl. Wel kan het gaan roesten, maar in sommige gevallen is er een lak gebruikt om dit te voorkomen. Houten kasten zijn natuurlijk en hebben dan ook een natuurlijke look. Ook passen ze bij veel woonstijlen. Je kunt hierbij voor verschillende soorten hout kiezen, zoals eikenhout of beukenhout.

De stijl van de kast

Ook de stijl van de kast is belangrijk. Zoals gezegd kan het materiaal al bijdragen aan een bepaalde stijl, maar ook de afwerking speelt een rol. Zo kan er gebruik zijn gemaakt van een hoogglans afwerking, waardoor een kast in een modern interieur past. Zoals je al kon lezen, passen metalen kasten goed in een industrieel interieur. Kasten van hout waar je de nerven nog van kunt zien, passen goed bij een landelijke stijl. Uiteindelijk hangt het er helemaal van af welke stijl jij in je interieur hebt of wilt creëren. Het is wel een goed idee om hier stil bij te staan. Als je het eenmaal rond hebt, kun je gericht op kasten gaan zoeken. Het is dan nog belangrijk om op de afmetingen te letten en de kwaliteit van de kast te beoordelen. Als je dat goed bekeken hebt, moet het goed komen!