Een aantal tips als je besluit een platenspeler te kopen

Een aantal tips als je besluit een platenspeler te kopen

Er zijn best veel dingen om rekening mee te houden als je besluit een platenspeler te kopen. Het geluk is dat de meeste fabrikanten het voor elkaar krijgen om een goede constructie op te bouwen waarmee je vinyl goed kunt afspelen. Je kunt het zo duur maken als je wil. Zo zijn er al platenspelers vanaf 40 euro, maar ook tot aan 585.000 euro. Een aantal tips als je platenspeler wilt aanschaffen bij bijvoorbeeld Speakerinfo.nl.

Een nieuwe of tweedehandse platenspeler?

Als je Marktplaats bezoekt, dan zul je zien dat er enorm veel tweedehands platenspelers te koop staan. Het is inderdaad zo dat je een leuke koop kunt maken, maar je moet rekening houden dat je geen miskoop doet. Zo kan het zijn dat de platenspeler door de jaren heen intensief zijn gebruikt en dat de platenspeler niet meer goed werkt. Populaire platenspelers van vroeger zoals Lenco, Technics, Dual of Thorens worden nog steeds voor hele hoge bedragen verkocht op een website zoals Marktplaats. Tegenwoordig is het moeilijk navigeren op internet en om de beste platenspeler te onderscheiden van een slechte platenspeler. Weet je niet zeker hoe of wat dan kun je beter een nieuwe of tweedehands platenspeler bij een HiFi zaak aanschaffen. Zo weet je dat je kwaliteit koop en geen miskoop doet.

Koop geen retro platenspelers of kofferplatenspelers

Voor welke woonstijl ga jij? Misschien heeft vintage of retro wel je voorkeur. Veel nieuwelingen op het gebied van platenspelers worden verleid door het kopen van een retro platenspeler of een koffer platenspeler. Dat is heel erg zonde, want zo’n plastic apparaat is goedkoop en niet goed voor je vinyl. Het gros van deze platenspelers spelen vinyl niet goed af. Dat komt door een niet goed draaiende motor, goedkope element met snel slijtende saffiernaald, korte arm met zware naaldkracht en speakers in dezelfde behuizing. Tip is om dit soort platenspelers te vermijden.

Vinyl afspelen hoort niet te kraken of warm te klinken

Veel van de jongeren van tegenwoordig associëren vinyl afspelen met vroegere tijden. Toen oma en opa nog voor de muziek zorgden en platen gingen afspelen met veel warmte en gekraak. Maar een vinyl afspelen is veel meer dan dat en met een goede platenspeler heb je een veel beter weergave dan een warm krakerig geluid. Plaatjes afspelen horen dus niet warm en krakerig te klinken.

Je budget op een juiste manier bepalen

Ga je op zoek naar een beste platenspeler dan moet je niet alleen rekening houden met de platenspeler zelf. Ook moet je rekening houden met de phono voorversterker en andere accessoires om je platen goed te kunnen afspelen. Is er al een versterker aanwezig met phono ingang dan is het niet nodig om een losse phonotrap of vinyl speler met ingebouwde phono voorversterker aan te schaffen. Je kunt je dan helemaal richten op de platenspeler. In je budget kun je het beste de volgende punten meenemen. Goede platenborstel vanaf zo’n 10 euro. Naaldborsteltje ook vanaf zo’n 10 euro en een platenwasmachine vanaf zo’n 50 euro.