Besparen op je gasrekening? 5 manieren om je huis te verduurzamen

Besparen op je gasrekening 5 manieren om je huis te verduurzamen

Gas is enorm duur op het moment en ook andere maandelijkse rekeningen zoals water en licht schieten de lucht in. Zeker als het buiten wat kouder wordt in de winter, gaan de kosten flink omhoog. De meeste mensen in Nederland weten niet dat er honderden euro’s per jaar te besparen zijn op die rekeningen. Euro’s die jij eigenlijk ook in verduurzaming had kunnen stoppen. Hier zijn vijf makkelijke tips over hoe jij geld kan besparen op je maandelijkse gas-, water- en licht.

Gooi die gloeilamp weg

Deze tip is al zo oud als de weg naar Rome. Het is alom bekend dat het verwisselen van peertjes in al jouw lampenkappen in huis flink wat scheelt op de jaarlijkse energierekening. In plaats van de energievretende gloeilampen, draai je er gewoon de veel zuinigere led-peertjes in. Eigenlijk geldt dat voor heel veel oude machines in huis: je oude vervuilende koelkast, je oude stofzuiger en zelfs je verwarmingsketel. Elke investering bespaart je weer geld aan het eind van het jaar.

Het zonnetje in huis

Wist je dat je per jaar wel 500 euro kan besparen als je zonnepanelen op je dak legt? Het is natuurlijk een flinke investering om je dak vol te leggen met dure panelen. Maar het grote voordeel is dat je vervolgens bijna nooit meer elektriciteit hoeft te kopen. Volgens sommige bedrijven die zonnepanelen leggen geloven dat je soms binnen 2 jaar de investering er al uit kan hebben: investeren om geld te besparen, hoe simpel kan het zijn.

Isolatiemateriaal en glas

Veel Nederlandse huizen zijn behoorlijk verouderd als het gaat om isolatie. Er zijn nog panden met enkel glas, dunne deuren met dikke kieren en een dak waar de wind bij wijze van spreken vrij spel heeft. Tijd om te investeren in goede isolatie. Deze tip is zeker rendabel met de huidige hoge gasprijzen: de investering wordt snel terugverdiend. Zeker met grote ramen, schuifpuien of deuren van glas is het installeren van dun gelaagd glas een goedkope maar goede optie. Niet alleen is dat glas veiliger, maar ook isoleert het beter dan enkel glas.

Spoel je wc goedkoop door

Waarom is dit nog niet van toepassing in ieder huis, vraag jij je af. Doorspoelen van de wc met regenwater. Jaarlijks wordt er gigantisch veel schoon drinkwater letterlijk door de wc gespoeld. Het scheelt al gauw 20 euro per persoon als je een systeem installeert dat regenwater hergebruikt voor jouw wc. Reken uit je winst!

Bezuinig op je hypotheek

Er zijn veel manieren hoe je jouw investeringen kan financieren. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek verhogen, een lening afsluiten bij de overheid of je eigen spaargeld gebruiken. Wist je dat jij met een duurzaam huis korting kan krijgen op je hypotheek? Dat betekent dat alle investeringen die je doet steeds rendabeler worden. Je kunt zo vele tientallen euro’s in de maand besparen.

Bespaar

Zoals je ziet is het dus niet moeilijk om geld te besparen op je energierekening. Vind je dit alles een gedoe? Je kunt het doen voor je portemonnee, maar je kunt ook denken aan het klimaat. Samen maken we de wereld weer wat schoner. Doe jij mee?