Aanpassingen aan je woning die je niet te lang uit moet stellen

Aanpassingen aan je woning die je niet te lang uit moet stellen

Bijna geen enkele woning past je hele leven bij je. Er is geen woning waar je op je twintigste in kunt gaan wonen, en waar je zonder er iets aan te doen comfortabel 90 in kunt worden. Ten eerste krijg je natuurlijk te maken met noodzakelijk onderhoud. Een woning blijft niet vanzelf in topconditie, daar zal je altijd wat aan moeten blijven doen. Zaken onderhouden zodat ze mooi en goed blijven, en vervangen als ze gedateerd en/of versleten zijn: we vinden het allemaal de normaalste zaak van de wereld. Het aanpassen van je woning aan je steeds veranderende wensen of mogelijkheden is dat ook. Natuurlijk, je kunt ervoor kiezen om te verhuizen naar een ander huis, dat beter bij je past. Maar ook daar kun je te maken krijgen met aanpassingen die je op den duur zal moeten gaan doen.

Het bewegen wordt er nu eenmaal niet makkelijker op

We krijgen er allemaal mee te maken: een slijtend lijf. Dat klinkt vrij dramatisch, maar het is de normaalste zaak van de wereld. We gebruiken ons lijf iedere dag, de hele dag, en dat zorgt voor wat slijtage. Gewrichten zijn daar het meest gevoelig voor, omdat deze harde delen nu eenmaal zo vaak over elkaar heen ‘schuren’ dat er vanzelf slijtage op gaat treden. Daarnaast is de kans groot dat ook je spieren minder soepel worden, of in massa afnemen, waardoor je kracht en souplesse met de jaren ook achteruitgaan. Dat proces begint feitelijk al op de dag dat je geboren wordt, maar ga je vaak pas echt een beetje merken boven je veertigste, waarna het langzaam maar zeker steeds wat moeilijker zal gaan.

Niet zodanig dat je niets meer kan, zeker niet. Maar je zal wel merken dat bepaalde bewegingen en handelingen steeds wat moeilijker gaan. En daar kun je jezelf én je huis maar beter op voorbereiden!

Wat kun je in je huis doen?

Merk je dat bepaalde dingen steeds wat lastiger gaan, dan kun je daar vaak snel op inspelen. Gaat het traplopen steeds wat zwaarder, dan kunnen trapliften een uitkomst zijn. Daar hoef je zeker niet mee te wachten tot het helemaal niet meer gaat, een traplift van Handicare wordt juist steeds vaker geplaatst bij mensen die nog hartstikke vitaal zijn, maar gewoon graag een keuze willen hebben.

Ook in de badkamer kun je aanpassingen doen. Zo is een hoge instap van een bad bijvoorbeeld voor veel mensen een probleem dat zich ooit een keer voordoet, en echt niet vanzelf meer weggaat. Het bad vervangen door een douchecabine kan dan een prima keuze zijn.