7 voordelen van een werkplek thuis

7 voordelen van een werkplek thuis

In de afgelopen twee jaar werden miljoenen werknemers naar huis gestuurd om te werken. En velen van hen waren gedwongen de eetkamertafel of salontafel als bureau te gebruiken. Hoewel deze geïmproviseerde werkplekken voor een paar dagen prima waren, werden ze na een paar weken al snel minder ideaal.

Hoewel het leven weer langzaam normaal is geworden, illustreren de lessen die we hebben geleerd tijdens de pandemie van het coronavirus het belang van een goede werkplek thuis. Of je nu van plan bent fulltime of af en toe thuis te werken, een goede thuiswerkplek biedt verschillende belangrijke voordelen.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een werkplek thuis?

Het creëren van een aparte ruimte waarin je graag werkt, en waar je het aantal afleidingen gedurende de dag kunt verminderen, verhoogt je productiviteit. Het neemt ook het schuldgevoel weg dat je op een redelijk uur ‘uitklokt’, omdat je weet dat je de hele dag productief bent geweest. Wat zijn de voordelen van het creëren van een eigen werkplek in je huis?

1) Rust en stilte

Velen van ons herkennen inmiddels de kinderen en huisdieren van onze collega’s, dankzij hun videogesprekken. Als je een thuiswerkplek in de keuken of woonkamer hebt, is het onmogelijk om nieuwsgierige kinderen, partners, blaffende honden en andere geluiden die het moeilijk maken om je te concentreren, te vermijden. Als je een thuiskantoor in een logeerkamer inricht, kun je het lawaai en de chaos om je heen wegfilteren en dat kan heel nuttig zijn. Natuurlijk ben je waarschijnlijk nog steeds onderhevig aan een paar onderbrekingen, maar het is veel gemakkelijker om een rustige werkplek te creëren als je een eigen kamer daarvoor inricht.

2) Minder pijntjes en kwaaltjes door goed meubilair

Kantoormeubilair wordt vaak in bulk gekocht. Iedereen krijgt hetzelfde type bureau en stoel, waarvan de meubelverkoper beweert dat ze voor elke werknemer even goed werken. Helaas is de ‘one-size-fits-all’-aanpak niet erg effectief, of het nu gaat om kleding of meubilair. Als je bureau of stoel te groot of te klein voor je is, kun je al snel last krijgen van nek- en rugklachten. Als je thuis je eigen werkruimte inricht, kun je kiezen voor ergonomische meubels. Een bureau en bureaustoelpro.nl die zo ontworpen zijn dat ze bij je lichaam passen, de natuurlijke kromming van je ruggengraat ondersteunen en de stress op je gewrichten, nek en rug verminderen.

3) Vrijheid om de ideale werkruimte te creëren

Sommige werkplekken hebben strikte regels over decoraties en persoonlijke voorwerpen. Het is bekend dat werkgevers foto’s, planten, cartoons, sportmemorabilia en andere zaken die je werkruimte comfortabeler en minder steriel maken, ontmoedigen. Misschien kun jij je persoonlijkheid niet kwijt op je werk, maar er is geen reden waarom je thuis niet de ideale werkplek mag creëren. Als jij het voor het zeggen hebt, kan alles. Voeg boeken, posters, foto’s, kunstwerken, souvenirs en andere voorwerpen toe die een grote betekenis voor je hebben.

4) Klaar voor toekomstige noodgevallen

Hopelijk krijgen we nooit meer te maken met een pandemie als deze. Hoewel veel werkgevers hun werknemers nu weer op kantoor verwelkomen, weet je nooit wanneer je in de toekomst misschien thuis moet werken. Je thuiskantoor kan van pas komen als een gebroken been het woon-werkverkeer bemoeilijkt, of als je thuis moet blijven om voor een ziek kind of familielid te zorgen. Als je een eigen werkruimte aan je huis toevoegt, ben je klaar voor alles wat er kan komen.

5) Een gezonder milieu

De luchtvervuiling nam aanzienlijk af in grote steden tijdens de lockdowns van het coronavirus. Omdat er minder mensen op de weg zaten en veel bedrijven gesloten waren, is dat ook niet verwonderlijk. Zelfs een dag of twee per week vanuit je thuiskantoor werken helpt om je ecologische voetafdruk te verkleinen, het milieu te beschermen en de vervuiling te verminderen.

6) Korter woon-werkverkeer

Gemiddeld besteden Nederlanders 30 tot 60 minuten aan een enkele reis woon-werkverkeer. Tenzij je het geluk hebt om zeer dicht bij huis te werken, kan je woon-werkverkeer een uur of twee van je dag verspillen. Als je vanuit je werkplek thuis werkt, kan je wat langer slapen, ’s morgens je kopje koffie rustig opdrinken, of zelfs een wandeling maken of een rondje hardlopen door de buurt voordat je aan je werkdag begint.

7) Hogere woningwaarde

Hoe meer functies je huis heeft, hoe groter de waarde. Het toevoegen van een werkruimte in je woning verhoogt de waarde. Als potentiële kopers geheel of gedeeltelijk vanuit huis werken, vinden ze het fijn vinden dat je woning een thuiskantoor heeft welke al voor ze is voorbereid.