5x zo maak je je huis kindvriendelijk

Gefeliciteerd! Je bent in verwachting! Een nieuwe, spannende periode breekt aan. Er verandert van alles in je leven en de nodige voorbereidingen moeten worden getroffen. Ook in je huis. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om je kindje een zo veilig mogelijk thuis te bieden. Niet alleen tijdens de babytijd, maar ook als je kindje al wat ouder is. Maak je huis kindvriendelijk aan de hand van de volgende stappen.

Stap 1: Beveilig stopcontacten

Kleine kinderen zijn enorm nieuwsgierig en steken overal hun vingertjes in. Als het even kan ook in stopcontacten. Zorg er daarom voor dat je alle stopcontacten waar je kind eventueel bij kan, beveiligt. Doe dit bij alle stopcontacten die minder dan anderhalve meter van de vloer af hangen. Je kunt ze beveiligen door middel van stopcontactbeveiligers, waarin je de stekker moet draaien, of afdekplaatjes. Houd ook elektrische apparaten of losse draden uit de buurt van je kind.

Stap 2: Houd giftige stoffen buiten handbereik

Giftige stoffen zitten in meer producten dan je denkt. Zorg dat ze zich allemaal ver buiten het zicht en bereik van je kind bevinden en plaats ze het liefst achter slot en grendel. Giftige stoffen zitten onder andere in schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, medicijnen, verf, shampoo, parfum en cosmetica. En vergeet je planten niet. Ga goed na of de planten die je in huis hebt giftig zijn of niet. Bij twijfel is het slim om alle planten buiten handbereik van je kind te zetten.

Stap 3: Vergrendel kastjes

Vanaf het moment dat je kindje kan kruipen, zal het op ontdekkingstocht gaan. Kleine kinderen zitten overal aan en maken het liefst alle kastjes open. Dit kan gevaarlijk zijn. Ze kunnen namelijk met hun vingertjes tussen de deur komen of bij gevaarlijke stoffen of kruiden in de buurt komen. Gelukkig bestaan er speciale slotjes die je op alle kastjes kan maken. Vergrendel vooral keukenkastjes, badkamerkastjes en kastjes waar scherpe voorwerpen zoals glas in staan.

Stap 4: Beveilig de ramen

Zet nooit een bedje of commode naast een raam. Als je je kind ook maar één seconde uit het oog verliest en het raam openstaat, kan hij of zij er al uit vallen. Maar ook als je kind niet makkelijk bij het raam kan komen, is het verstandig ramen die ver open kunnen, te beveiligen. Hiervoor bestaan speciale raambeveiligers, die ervoor zorgen dat het raam niet verder dan 10 centimeter open kan. Verder zijn er raamhekjes en raamsloten die kunnen voorkomen dat je kind uit het raam valt.

Stap 5: Gebruik traphekjes

Om te voorkomen dat je kind op gevaarlijke plekken komt, kun je traphekjes gebruiken. Je denkt nu waarschijnlijk meteen aan traphekjes bij een trap, maar ook op andere plekken in huis kunnen ze van pas komen. Zo zijn ze enorm handig in de keuken. Met een (trap)hekje in de keuken kun jij ongestoord koken en zelfs even weg van het fornuis, zonder dat je kind het risico loopt om in aanraking te komen met de hete pannen. Als je een zwembad in de tuin hebt, is een hekje eromheen ook een aanrader.