5 tips voor het inrichten van een studentenkamer

Hoera! Je hebt je middelbareschooldiploma behaald en gaat eindelijk op kamers. Na talloze bezichtigingen heb je eindelijk een leuke kamer gevonden. Maar dan moet je die gaan inrichten. Als student heb je natuurlijk maar een beperkte ruimte en weinig budget. Aan de hand van de volgende tips kun je low-budget een super gezellige kamer inrichten.

Tip 1: kies voor een hoogslaper

Nu denk je misschien: huh? Een hoogslaper is toch voor kinderen? Maar niets is minder waar. Een hoogslaper is ideaal voor een studentenkamer. Je bespaart er enorm veel ruimte mee, aangezien je de ruimte onder de hoogslaper ook kunt benutten. Je kunt er bijvoorbeeld een bureau onder zetten, of misschien zelfs een bank. Let wel op: niet iedere kamer is geschikt voor een hoogslaper. Heb je een kamer met een laag plafond, dan kun je beter voor een normaal bed kiezen.

Tip 2: Koop multifunctionele meubels

Er is een enorme keus als het gaat om multifunctionele meubels. Zo heb je een bed en kast ineen, een bed met lades eronder en is er een groot aanbod aan inklapbare meubels. Er zijn inklapbare tafels, stoelen, bureaus en zelfs bedden. Ook kun je kiezen voor een bedbank. Het voordeel van deze multifunctionele meubels is dat je veel verschillende meubels in huis hebt, zonder dat deze extra ruimte in beslag nemen. En het in- en uitklappen is in een handomdraai gedaan.

Tip 3: Laat je kamer groter lijken

Je kunt zelf een beetje beïnvloeden hoe groot je kamer overkomt. Een lichte kamer oogt namelijk een stuk ruimer dan een donkere kamer. Kies daarom de kleuren van de muren en accessoires zorgvuldig uit. Ga voor een lichte, koude kleur op de muren. Dit hoeft niet per se wit te zijn. Paars, blauw en groen zijn ook prima keuzes. Daarnaast is het zelfs mogelijk je kamer hoger te laten lijken, door het plafond in een lichtere kleur te verven dan de muren.

Tip 4: Verdeel je kamer in meerdere ruimtes

Bestaat jouw kamer maar uit één ruimte? Dan kan het soms fijn zijn om je kamer in meerdere ruimtes te verdelen. Je kunt bijvoorbeeld een apart ‘kamertje’ maken die dient als slaapkamer. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kamer op te splitsen. Denk aan een roomdivider in de vorm van een kast of kamerscherm. Maar ook een gordijn kan al genoeg zijn. Tegenwoordig vind je kamerschermen in alle soorten en maten en kunnen ze zelfs sfeer aanbrengen in je interieur.

Tip 5: Maak de kamer persoonlijk

Vooral in het begin kun je je weleens eenzaam voelen. Het is daarom belangrijk dat je kamer echt jouw plekje wordt. Niet alleen met leuke meubels, maar ook met persoonlijke accessoires. Hang daarom bijvoorbeeld foto’s op. Foto’s nemen weinig ruimte in beslag, maar creëren wel meteen sfeer. Er zijn verschillende mogelijkheden met foto’s als decoratie. Zo kun je een fotocollage aan de muur hangen, maar je kunt ook een waslijn door de hele kamer trekken en daar je foto’s aan hangen.