4 tips om je nieuwe woning te verduurzamen

woning verduurzamen

Heb je een nieuwe woning gekocht en ben je nu op zoek naar manieren om deze te verduurzamen? Dat is begrijpelijk, want een duurzame woning heeft veel voordelen. Zo ben je bewust goed bezig met het milieu, maar bespaar je ook nog eens kosten op je energierekening. Een win-winsituatie dus! Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Gebruik dan de 4 tips in deze blog!

Overweeg zonne-energie

Wanneer je bereid bent om te investeren in het verduurzamen van je woning kun je het plaatsen van zonnepanelen overwegen. Het aanschaffen van deze panelen is een flinke uitgave, maar je krijgt er veel voor terug. Zo zal het de waarde van je woning aanzienlijk verhogen en zorgen ze ervoor dat jouw nieuwe huis een veel beter energielabel ontvangt. Je zal de investering uiteindelijk zeker terugverdienen omdat je met je zonnepanelen je eigen stroom opwekt.

Kies voor goede isolatie

Een andere manier om je woning te verduurzamen is door te kiezen voor goede isolatie. Door goed te isoleren zorg je er namelijk voor dat de warmte die je stookt in je woning blijft hangen en niet verloren gaat. Het huis is op die manier veel sneller opgewarmd. Je hoeft de verwarming dus minder hoog te zetten! Ook in de zomer heeft goede isolatie een groot voordeel omdat het dan juist koel blijft in je woning. Isoleren kan op verschillende manieren, tegenwoordig is het gebruiken van pir isolatie bijvoorbeeld erg populair. Pir isolatie-platen zijn in verschillende diktes te verkrijgen waardoor je veel plekken in huis kunt isoleren. Denk maar aan pir vloerisolatie, maar je kunt ook platen aanschaffen voor je dak, spouwmuren of kruipruimte.

Ga voor duurzame materialen

Ga je de nieuwe woning grondig verbouwen? Kies dan altijd voor duurzame bouwmaterialen. Je hebt te maken met duurzame materialen als ze gerecycled of recyclebaar zijn en daarnaast biologisch afgebroken kunnen worden. Dit is het geval wanneer er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de afbraak ervan. Het is ook belangrijk dat het materiaal van een goede kwaliteit is zodat je de materialen niet na een korte periode weer moet vervangen. Ben je op zoek naar hout voor je nieuwe woning? Kies dan voor houtsoorten met een FSC- of PEFC-keurmerk, dan weet je zeker dat het hout zijn oorsprong vindt in een gebied waar gekapt mag worden.

Laat een warmtepomp plaatsen

Op zoek naar nog meer manieren om een duurzame woning te creëren? Overweeg dan eens om een (lucht)warmtepomp te laten plaatsen. Met zo’n pomp gebruik je de buitenlucht om je woning en je water te verwarmen. Zeker als je huis goed geïsoleerd is zal je veel voordelen van een warmtepomp kunnen ondervinden, omdat je in dat geval sowieso veel warmte in je huis behoudt en de warmtepomp minder hard z’n best hoeft te doen.