3 tips om de badkamer kindveilig te maken

3 tips om de badkamer kindveilig te maken

Als je voor de eerste keer ouders wordt, sta je te kijken van alles wat geregeld moet worden. Dingen waar je eerder nooit bij stilgestaan had. Zodra je kind bijvoorbeeld een beetje mobiel wordt, is het tijd om het huis kindveilig te maken. En nee, dat betekent niet alleen het woongedeelte. Voordat je het weet kruipt of loopt je kind overal heen. 

Daarom is het belangrijk om iedere ruimte onder de loep te nemen. Met name de ruimtes waar je vaak met hem of haar komt. De badkamer bijvoorbeeld. Deze wordt nog altijd te vaak vergeten bij het kindveilig maken van de woning. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en de badkamer zit vol met potentiële gevaren. In dit artikel geven we drie tips om de badkamer veiliger te maken voor jouw kind. 

Voorkom uitglijden

Is jouw kind ook zo dol op spetteren in bad of onder de douche? Heerlijk zo’n waterballet, maar dit maakt de vloer wel héél glad. Al helemaal voor een kleintje dat misschien net kan lopen. De kans op uitglijden is hierdoor extra groot. Probeer uitglijden zoveel mogelijk te voorkomen met behulp van een kwalitatieve badmat. Eentje die het vocht echt goed opneemt en niet na twee keer al doordrongen is van het vocht. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens heel prettig en warm aan de voeten voelt. 

Uitglijden kan ook voorkomen worden door het kiezen van de juiste vloer. Sommige vloeren zijn nou eenmaal van nature een stuk gladder. Als je het dus écht goed wilt aanpakken, zou je hier ook nog eens naar kunnen kijken.

Sluit de deur goed af

Er komt een moment dat je kind een stuk sneller is dan jij. Je hoeft je hoofd maar even weg te draaien en hij zit boven en gaat op onderzoek uit. Besef goed dat dit gevaar op kan leven. Geheel onbedoeld kan hij bijvoorbeeld de kraan opendraaien. Misschien zelfs wel met heel heet water. Om nog maar te zwijgen over het verdrinkingsgevaar. Jonge kinderen kunnen al in een heel klein laagje verdrinken. Zorg er daarom voor dat potentieel gevaarlijke ruimtes zoals de badkamer goed afgesloten worden en door je kind niet zelf te bereiken zijn. Doe dit bijvoorbeeld door de deurklink omhoog te zetten of door eventueel ook aan de buitenkant een slot te maken.

Laat je kind nooit zonder toezicht in bad of onder de douche

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Op het moment dat jij nog even snel een handdoek haalt, kan je kind al verdrinken. Hier is heel weinig tijd en water voor nodig. Zorg er daarom voor dat je alles wat je nodig hebt voor na het douchen of badderen al binnen handbereik hebt en verlies je kind nooit uit zicht als deze met water bezig is. Ben je toch iets vergeten? Wacht dan tot al het water weggelopen is en neem je kind eventueel gewoon mee om het te pakken. Liever een natte vloer dan een ongeluk.