Zonnepanelen wel of niet rendabel?

Wanneer zijn Zonnepanelen wel of niet rendabel? Dat is een goede vraag. Want je investering in een koop huis is een investering die alsmaar groter wordt. Je begint met de aankoop van het huis, vervolgens worden de muren gestuct, wordt het huis van binnen verder aangekleed en volgt uiteindelijk de buitenkant van het huis. Denk aan nieuwe kozijnen, een dakkapel, betere isolatie, een zonnepanelensysteem. Al deze investeringen hebben gemeen dat ze duizenden euro’s kosten, maar waar een dakkapel zichzelf absoluut niet terugverdient geldt, dat wel voor zonnepanelen en ook voor goede kozijnen en isolatie.

In dit blogartikel op xlwonen.nl gaan we het hebben over de terugverdientijd van zonnepanelen, want wanneer heb je die duizenden euro’s terugverdiend, is dat na vier jaar, na acht jaar of langer?

Hoeveel zonnepanelen?

Om de gestelde vraag te kunnen beantwoorden hebben we een aantal gegevens nodig. Namelijk het aantal zonnepanelen, de kosten van zonnepanelen en de energiebesparing, uitgedrukt in euro’s.  Zijn zonnepanelen wel of niet rendabel zijn om voor u aan te schaffen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Het aantal zonnepanelen hangt af van jouw wensen. Vind je het voldoende dat de helft van de stroombehoefte wordt opgewekt via groene stroom? Is het streven driekwart van de stroombehoefte? Wil je helemaal geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen en is het streven honderd procent? We gaan in ons voorbeeld uit van het laatste, dus honderd procent. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ieder jaar 3.500 kWh, dat komt neer op 4.117 Wp. Wanneer je zonnepanelen koopt, dan wordt het aantal Wattpiek vermeld. In Nederland is een Wattpiek ongeveer gelijk aan 0,85 kilowattuur, anders gezegd zonnepanelen presteren in ons kikkerlandje nooit optimaal.

De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter, net als het vermogen dat ze leveren. Tegenwoordig levert een gemiddeld zonnepaneel 250 Wp, van dit vermogen gaan we ook uit in ons voorbeeld. Kortweg betekent dat, dat we 17 zonnepanelen nodig hebben.

Zonnepanelen wel of niet rendabel? Wanneer terugverdiend?

Zonnepanelen wel of niet rendabel?Je kunt de kosten van zonnepanelen op twee manieren berekenen. Er kan gekeken worden naar de kosten van alle losse componenten, ook kunnen de kosten worden berekend aan de hand van de prijs per kilowattuur. Iedere kilowattuur kost 3 euro, 2,50 euro kosten de zonnepanelen en 0,50 euro kost de installatie. We hebben 3.500 kWh nodig, ofwel de zonnepanelen kosten inclusief installatie 10.500 euro.

De huidige stroomprijs bedraagt 0,22 per kWh, dat betekent dat we jaarlijks 770 euro aan fossiele brandstoffen betalen. Een simpele rekensom leert ons dan dat de zonnepanelen in het dertiende jaar worden terugverdiend. De levensduur van een zonnepaneel ligt op vijfentwintig tot dertig jaar, dus zonnepanelen zijn zeker het investeren waard. Alleen moet je wel rekening houden met vervangen van de omvormer tussentijds.

Voor meer over zonnepanelen kan je terecht op: http://www.huisjeopknappen.nl/zonnepanelen/.

Share This Post On