Zo verwijder je purschuim in een handomdraai

Als er één product onmisbaar is tijdens het verbouwen, is het wel purschuim. Het dichten van naden en kieren is nou eenmaal een belangrijke klus. Maar wat doe je als je overtollig purschuim wilt verwijderen? Deze tips helpen je uit de brand.

Purschuim verwijderen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je tijdens uw klus teveel purschuim gebruikt. Bij het verwijderen van purschuim is het slim aan een paar dingen te denken:

  1. Heb je het purschuim net pas aangebracht, of wil je deze later pas verwijderen? In dat laatste geval kun je het schuim het beste hard laten worden. Als het hard is, is het makkelijker te verwijderen. Bovendien blijven er minder resten achter dan wanneer het purschuim weghaalt als het nog zacht is. Het verschilt per purschuim hoelang je het moet laten uitharden, dus kijk daarvoor even op de verpakking. Dit kan wel enige tijd in beslag nemen.
  2. Is het schuim hard? Verwijder dan zoveel mogelijk met een stanleymesje.
  3. De resten kun je verwijderen met bijvoorbeeld schuurpapier met een grove korrel of met een staalborstel in een boormachine.
  4. Sommige bedrijven verkopen oplosmiddelen. Zo is de PUR Remover van Zwaluw een handig hulpmiddel. Deze kant-en-klare pasta is geschikt voor het verwijderen van uitgehard purschuim op onder meer glas, PVC en keramische tegels. Breng deze remover aan op de resten purschuim, laat 30 – 120 intrekken en verwijder daarna het zacht geworden pur met een droge doek. Uiteindelijk kun je met een natte doek het oppervlak schoonmaken.

Zit de plek met overtollig purschuim niet in het zicht? Dan kun je het materiaal uiteraard gewoon laten zitten.

Je gereedschappen purvrij maken

Als je in de weer gaat met purschuim, is het van belang je materialen regelmatig schoon te maken. Hiervoor bestaan reinigingsmiddelen die het overtollige pur verwijderen, speciaal voor gereedschappen. Universal PU Cleaner is geschikt voor het verwijderen van onverhard purschuim op je purschuimpistool en net aangebracht purschuim op oppervlaktes. Zorg dat je dit zo snel mogelijk na je klus doet voor het beste resultaat. Uiteraard is dit middel ook geschikt voor het verwijderen van pur op andere gereedschappen. Daarnaast kun je er ook verfspatten, vet en olie mee verwijderen.

Purschuim op de huid

Werk je met purschuim, dan is de kans dat je purschuim op je handen krijgt, uiteraard aanwezig. Deze pur kun je het beste verwijderen als het nog niet is uitgehard, dus zo snel mogelijk nadat het gebeurd is. Gebruik hiervoor een potje nagellakremover. Is het schuim toch hard geworden, dan kun je het proberen weg te schrobben. Doe je dit niet, dan zal het schuim na enkele dagen tot een week verdwenen zijn. 

Share This Post On