Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen, hoe pak je dit aan?

Zelf energie opwekken met zonnepanelen is niet de enige manier om zelf energie op te wekken. Maar het is wel een van de meest gebruikte vorm van zelf energie opwekken. Daarom gaan we in dit artikel alle mogelijkheden omtrent zonnepanelen bekijken.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Waarom zelf energie opwekken met zonnepanelen?

Het aantal huizen met zonnepanelen in Nederland is behoorlijk gestegen de afgelopen jaren. Zelf energie opwekken met zonnepanelen is verreweg de meest populaire vorm van zelf energie opwekken.  Ze worden steeds goedkoper, zijn efficiënter en compacter. Qua installatie zijn ze ook steeds goedkoper geworden. Nog een groot voordeel is dat het installeren en het onderhoud ook een stuk eenvoudiger geworden.

Wat kost het?

Overweeg jij om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het handig om van te voren te weten waar je aan toe bent. Wat kost een paneel, hoeveel heb je er nodig, zijn er subsidies beschikbaar en wat bespaart het? Welke soorten panelen bestaan er en welke leverancier kan je het beste kiezen, zijn ook zaken die je van te voren kan uitzoeken.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen. Hieronder de kosten en besparing op een rijtje

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 11 € 4.700 – € 5.600 € 500,-
2 personen 16 € 7.300 – € 8.000 € 750,-
4 personen 22 € 9.700 – € 10.600 € 1.000.-
6 personen 26 € 11.500 – € 12.500 € 1.200.-

Bron: https://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanelen/kopen/

Hoe werkt het?

Een zonnepaneel vangt licht op en zet het om in elektriciteit. Ze bevatten anti-reflectielagen en deze zorgen ervoor dat er geen licht verloren gaat. Vervolgens komt het licht komt in twee lagen silicium (kiezel) terecht. Als er licht op de lagen silicium schijnt ontstaat er spanning. Deze spanning wordt daarna door een omvormer omgezet in stroom. Dit wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk waarna de meterkast de opwekking van de panelen registreert. Hierdoor kan je  stroom besparen en Als je meer opwekt dan dat je verbruikt kan je terugleveren aan je energieleverancier. Als je meer opwekt dan dat je verbruikt kan je stroom terugleveren aan je energie leverancier.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Watt-piek

Watt-piek geeft het piekvermogen aan dat een zonnepaneel uit de meest gunstige straling van de zon haalt. Het vermogen van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). De overheid heeft vastgesteld dat er gemiddeld 875 kWh per jaar kan worden opgewekt voor iedere 1000 Wp. Tegenwoordig hebben goede zonnepanelen een piekvermogen van ongeveer 250 Wp per stuk. Dat betekent komt neer op 220 kWh per paneel per jaar. Om een voorbeeld te geven; met 1kWh kun je 4 avonden televisie kijken.

Vergunningen en Regelingen

Omdat je tegenwoordig geen vergunning meer nodig hebt voor het plaatsen van een zonnepaneel, ben je vrij om te kiezen. Je mag zelf bepalen hoeveel panelen je op je dak plaatst. Er zijn behoorlijk veel aanbieders op dit gebied, dus laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Er zijn natuurlijk ook mensen die geen eigen dak hebben, dan is het vaak zo dat dit via de vereniging van eigenaren loopt. Zij nemen dan het besluit en zorgen dat de kosten en de stroomopbrengsten.Vroeger bestond er een landelijke subsidieregeling, maar die is er niet meer. Om er zeker van te zijn of jij recht hebt op een subsidie kan je het beste contact opnemen met de gemeente. De btw van de aanschaf van de zonnepanelen is terug te vorderen bij de belastingdienst.

Energieopbrengst

   • Dit hangt bij zonnepanelen af van de stralingsfactor van de zon
   • De stand van de panelen ten opzichte van de zon
   • Het vermogen, rendement en ventilatie van de panelen
   • Over het algemeen heb je de investering binnen 10 jaar terugverdiend

Terugleveren

Deze verschilt per energieleverancier. Je kan stroom die je niet gebruikt terugleveren aan de energieleverancier. Op de energierekening kun je precies zien hoeveel kWh stroom je hebt gekregen van je leverancier en hoeveel stroom je zelf levert. Het verschil tussen de stroom die je zelf levert en de stroom die van je leverancier krijgt heet salderen. Er zijn een aantal spelregels bij het terugleveren;

   • De salderingsgrens staat gelijk aan het aantal kWh die word geleverd door jouw energieleverancier.
   • Elektriciteit wordt via dezelfde aansluiting worden teruggeleverd als waar de energie wordt afgenomen
   • Heb je een andere aansluiting dan 3 x 80 Ampère, neem dan contact op met je energieleverancier. Hier gelden namelijk andere regels.
   • Jouw installatie moet worden geregistreerd bij de netbeheerder, dan pas kom je voor een teruglever vergoeding in aanmerking
   • Je hebt een slimme meter nodig. Deze kan namelijk de verbruikte als de geleverde stroom apart meten

Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan hier verder.

Andere vormen zonne-energie:

 1. Zonnecollectoren of zonneboiler; deze leveren geen energie maar warmte
 2. Zonnegrond; hierbij wordt ongebruikte grond gebruikt waarop ze zonnepanelen plaatsen
 3. Dakpannen met zonnepanelen; dakpannen waar de zonnepanelen geïntegreerd zijn

Als je toch zelf energie op wil wekken maar niet voor zonne-energie kiest, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen is een van de opties

 • Je kan denken aan windenergie zoals een windmolen deze kunnen energie opwekken door gebruik te maken van wind
 • Met de warmte van de aarde en een warmtepomp kan je een woning verwarmen of verkoelen
 • Met restwarmte kan verwarmd worden. Restwarmte is voor de meeste bedrijven een restproduct, maar het kan ook gebruikt worden voor warmtevoorziening. Bijvoorbeeld voor de verwarming van ruimtes of glas- of tuinbouwkassen. Dit gaat via een warmtenet.
 • Dan Dan bestaat er ook nog bio-energie, dit is energie die wordt opgewekt uit organisch materiaal oftewel biomassa. Dat is bijvoorbeeld: mest, hout, snoeiafval, gft, vezels, plantaardig en dierlijk vet. Vaak gaat het om reststromen die anders afval zouden zijn. Biomassa groeit weer aan. Daarom is bio-energie hernieuwbare energie

Zoals duidelijk is geworden in dit artikel, er zijn vele wegen die naar Rome leiden qua groene energie!

Share This Post On