Welk soort decoupeerzagen kiezen?

Bijna elke klusser heeft wel een decoupeerzaag in zijn gereedschapskar liggen. Je zou denken dat de aankoop van een decoupeerzaag een makkelijke opgave is. Je hebt bij een decoupeerzaag vaak niet meerdere varianten, zoals je dit ziet bij schuurmachines. Toch is het mogelijk om een decoupeerzaag op te delen in verschillende soorten. Dan kun je denken aan de vorm, functies en natuurlijk de voeding. Wat precies het verschil is tussen deze drie en wanneer je welke het beste kunt aanschaffen wordt in deze blog verduidelijkt. Om te beginnen vertellen we iets over de verschillende vormen.

Vorm

De vorm of het omhulsel van de machine is niet bij elke decoupeerzaag gelijk. De meeste klussers beschikken over een decoupeerzaag met een beugelgreep. Toch zijn er ook decoupeerzagen beschikbaar met een T-handgreep. Deze decoupeerzagen zijn over het algemeen wat duurder dan een beugelgreep. Het verschil zit hem in de naam. De ‘beugelgreep’ beschikt over een beugel met daarin een aan/uit knop. De T-handgreep daarentegen heeft de vorm van de letter T en beschikt over een handpalm handgreep. Wat de mogelijkheid biedt om ook op de kop te zagen of makkelijk te sturen.

Functies

Naast dat beschikken decoupeerzagen ook over verschillende functionaliteiten. Er zijn namelijk een aantal functionaliteiten die niet bij elke decoupeerzaag hetzelfde zijn. Je kunt hierbij denken aan de pendelfunctie. De pendelfunctie is speciaal ontworpen om nog scherpere bochten te kunnen zagen. Ook is het mogelijk om met de pendelstand de zaagsnelheid te verhogen. De pendelfunctie zit aan de zijkant en kan worden ingesteld in drie of vier verschillende standen.

Voeding

Al het elektrische gereedschap moet worden gevoed. Dit kan zijn door netstroom, maar ook met een accu. Over het algemeen is een decoupeerzaag op netstroom goedkoper. Een nadeel van netstroom is dat de machine afhankelijk wordt van de omgeving. Een accu decoupeerzaag daarentegen heeft hier geen last van. Je kunt makkelijk de machine overal inzetten zonder rekening te houden met de voeding.

Bron: Decoupeerzaagkopen.nl

 

Share This Post On