Waarom een zadelkruk? Het is ergonomisch en hip!

Waarom een zadelkruk?Waarom een zadelkruk? Omdat het een stuk comfort biedt voor mensen met een staand beroep. Misschien dat je ze al eens hebt gezien maar waarschijnlijk onbewust, bij de kapper of de tandarts bijvoorbeeld maar een zadelkruk zul je wellicht in de toekomst toch wat vaker tegen gaan komen. Wat zijn de voordelen van de ergonomische zadelkruk? Zadelkrukken worden ook weleens werkkrukken, kapperskrukken of een ponyseat genoemd maar de juiste naam is zadelkruk.

Wat is een zadelkruk?

Een zadelkruk is een kruk met een zitting welke wat betreft vorm lijkt op een zadel, de kruk heeft een voetkruis met vijf poten waar wieltjes of glijdoppen onder kunnen zitten. Meestal hebben de zadelkrukken echter wieltjes omdat je je zo makkelijk kunt verplaatsen en wendbaar bent.  Wanneer je de zadelkruk gebruikt op een specifieke plaats en hier stil blijft zitten, kan er ook gebruik worden gemaakt van glijdoppen om toch comfort te bieden. De basis van de zadelkruk, de vijf poten, zorgen voor de stabiliteit.

Waarom een zadelkruk?

Wat maakt de zadelkruk nu zo bijzonder? Dat zit hem vooral in de ergonomie. De vorm van de zitting van de zadelkruk zorgt er namelijk voor dat je in een rechte houding op de kruk gaat zitten. Zo neem je een natuurlijke en ook actieve houding aan en heb je geen mogelijkheid om onderuit gezakt te zitten. Veel lichamelijke klachten zoals een zere rug en nek kunnen komen doordat men een verkeerde houding aanneemt op de stoel waar men op zit. Op een zadelkruk komt je bekken automatisch in de juiste stand zodat afknelling wordt tegengegaan. Niet voor niets zijn er veel fysiotherapeuten die de zadelkruk adviseren aan mensen met bepaalde klachten.  Dit betreft voornamelijk mensen die langdurig in dezelfde houding aan het werk zijn en klachten hebben aan hun rug of nek. Dus: waarom zadelkruk? Omdat het ergonomisch en hip is.

Verschil zadelkruk en tabouret

Vaak ontstaat er wat verwarring wanneer het om een zadelkruk of tabouret gaat. Vaak wordt de één onterecht de andere genoemd. Wat is nu het verschil tussen de twee? Een kruk is meestal voorzien van een zitting die rond is en is voorzien van vier poten zonder wieltjes. Een kruk heeft geen veer en heeft geen ondersteuning in de rug. Een tabouret heeft wel gelijkenissen met een zadelkruk omdat ze beiden een vijfpoots voetkruis hebben en omdat ze in hoogte verstelbaar zijn. Het verschil tussen de zadelkruk en de tabouret zit hem in de zitting. De laatste is meestal uitgerust met een ronde zitting en de zadelkruk met een zadelvormige zitting met gelijkenissen van een paardenzadel.

Zadelkruk kopen

Er is dus een antwoord op de vraag: Waarom een zadelkruk? Het biedt gewoon vele voordelen. Er zijn dus genoeg redenen om hem aan te schaffen. Wanneer je een zadelkruk gaat aanschaffen is het belangrijk om een zadelkruk te kopen welke de juiste hoogte heeft. Op die manier kun je namelijk optimaal profiteren van de ergonomische kenmerken. De hoogte dient traploos instelbaar te zijn zodat je weet dat je op de goede werkhoogte kunt werken en aan kunt passen aan houding en lengte. Wanneer je de juiste zadelkruk aangeschaft hebt kunnen lichamelijke klachten worden voorkomen of nemen zij af. Er is voldoende aanbod wanneer je een zadelkruk wilt aanschaffen en je kunt deze vinden in allerlei verschillende soorten en maten. Van een kantelbare zitting tot een vaste zitting en van kunststof tot leren zadelkrukken. Aangeraden wordt om een zadelkruk aan te schaffen bij een specialist welke hierin ook een adviserende rol op zich kan nemen. Een antwoordt op de vraag ‘waarom zadelkruk’ is dus duidelijk. Het is hip, ergonomisch en goedkoop. Een alternatief voor een zadelkruk is een zogenaamde tabouret.

Share This Post On