Waar laat je al dat speelgoed toch?

kapstok kinderenAlle ouders storen zich er wel eens een keertje aan. De enorme bergen speelgoed die her en der verspreid liggen door (vaak) het hele huis. Maar vooral in de kinderkamer is er soms geen doorkomen aan. Het lijkt wel of er niets meer in de kasten ligt en lopen begint een ware uitdaging te worden. Helaas gebeurt het ook met regelmaat dat de woonkamer een explosie van kleur en plastic is. Wat kan je hier dan aan doen?

Speelgoed en waar hoort het?

Speelgoed is er in de meeste huishoudens waar kinderen leven in overvloed. Het is vaak groot en kleurrijk (bijvoorbeeld het prachtige Djeco speelgoed). Maar het lijkt nooit op zijn plek te liggen.

Allereerst is het belangrijk om samen met je kind of kinderen al het speelgoed te bekijken en te bepalen waar het hoort. Is het speelgoed waar ze vaak liever boven mee spelen, dan wordt er in de kinderkamer een plekje voor gezocht. Is het iets waar ze graag beneden met spelen en wat ook tot die mogelijkheid behoort dan kan er beneden een plekje worden gezocht. Spelletjes en puzzels worden vaak op een algemene plaats bewaard, een plank op zolder. Een kastje in de gang. Zorg ervoor dat ieder stuk speelgoed een eigen plaats heeft in huis. Desnoods markeer je het speelgoed met kleine ronde stickertjes op kleur. Ieder plek heeft zijn eigen kleur. Doe dit alles samen met je kinderen. Zorg ervoor dat er in de woonkamer ook echt een plekje is waar zij hun speelgoed kunnen opbergen. Al zijn het maar 2 stuks. Willen ze een keertje spelen met iets van boven, maar wel beneden in de woonkamer? Geen probleem laat ze het speelgoed van boven pakken er beneden mee spelen en zodra ze weer klaar zijn, vraag je waar dat speelgoed ook alweer opgeruimd moet worden. Welke kleur heeft het stickertje? Oh dan hoort het in je kamer. Zullen we dit even samen naar je kamer brengen? Of lukt het ook alleen.

Opbergbakken, laatjes en kasten

Natuurlijk is het wel een must om opbergplekken te hebben. Een speelgoedkist in de woonkamer. Een kast met handige bakken in hun eigen slaapkamer. Of wellicht passen er wel grote laden onder het bed in de kinderkamer. Ruimte om iets in op te bergen is echt een must. Maak het leuk voor je kind, speelgoed in de la. Ook het ophangen van jassen en tassen helpt hierbij, kies samen een mooi haakje uit. Kom je thuis van buiten spelen? Hang de jas aan een kinderkapstok in de gang. Zorg ervoor dat alles op ooghoogte is en je kind of kinderen er zelf bij kunnen. Zo gaan ze het uiteindelijk van jou overnemen.

Share This Post On