Veilig en praktisch wonen voor ouderen

Veilig en praktisch wonen voor ouderen, omdat ouderen langer thuis blijven wonen is dit zeer actueel.

Wat is er tegenwoordig allemaal mogelijk op gebied van senioren aanpassingen.  Als we naar de woontrends voor de komende jaren kijken hoort daar een duurzaam huis absoluut bij, duurzaamheid voor ouderen is ook erg belangrijk, zij vinden het namelijk het moeilijkst om dingen te veranderen. Veilig en praktisch wonen voor ouderen, hoe pak je dit aan en wat zijn de voordelen? Een Lees in dit artikel hoe je een huis voor een ouder iemand toekomstbestendig maakt, en hoe dit op een duurzame manier kan.

Het toekomstbestendig maken van je woning voor als je ouder wordt

Het ouder worden komt met gebreken, dat hoort er nu eenmaal bij. Tegenwoordig zijn ouderen vaak afhankelijk van mantelzorgers die voor hen zorgen terwijl ze nog thuis wonen. Het gaat er steeds meer uitzien dat het de bedoeling is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dit betekent voor veel mensen dat ze wat aanpassingen aan hun woning moeten doen. Tenslotte wil iedereen zo lang mogelijk plezierig en veilig blijven wonen.

Veilig en praktisch wonen voor ouderen

Instapbad, handig voor ouderen

Hoe je een huis aanpast voor ouderen:

 • Aanpassingen aan verlichting
 • Trap aanpassing
 • Badkamer aanpassing
 • Toilet aanpassing
 • Slaapkamer aanpassing
 • Keuken aanpassing
 • Aanpassingen aan drempels en afstapjes
 • Deurbel en brievenbus aanpassing
 • Sloten aanpassing
 • Domotica aanpassing

Ouderen en verlichting

Bij de meeste ouderen is het zo dat het zicht slechter word en daar hoeft je niet eens zo oud voor te zijn… Als je slechter ziet in het donker dan kan dit uiteraard tot gevaarlijke situaties leiden. Dit wil je niet, dus is het aan te raden om je verlichting te optimaliseren. Er bestaan veel mogelijkheden op gebied van verlichting. Tegenwoordig word er veel gebruik gemaakt van LED verlichting, omdat dit de meest goedkope vorm van verlichting is op dit moment. Je kan led strips bij de trapleuningen installeren, of led lampen die op bewegingen reageren en daarop aangaan.

Buitenverlichting

Veilig en praktisch wonen voor ouderen, dat houdt in dat voor buiten is de juist verlichting ook goed is. Als je in het donker thuis komt dan is het handig als het slot en de drempel goed verlicht zijn, zodat je niet struikelt. Helaas zijn ouderen ook een geliefde doelgroep voor inbrekers. Goede verlichting rondom het huis kan inbrekers zo dusdanig afschrikken dat ze afhaken, omdat ze niet in het volle licht herkend willen worden.

Veilig en praktisch wonen voor ouderen

Goede trap verlichting

Trap aanpassingen voor mensen die slecht ter been zijn

De kans bestaat dat je in de toekomst slecht ter been word, en traplopen dus een probleem zal zijn. Als het gewoon wat moeizamer gaat, maar je kan nog traplopen is het handig om te zorgen dat het zo veilig mogelijk gaat. Door stroeve bekleding of anti slip strips op de trap aan te brengen voorkom je dat de trap te glad is. Hierdoor is de kans dat je kan uitglijden een stuk kleiner.  Goede verlichting bij de trap is ook een aanrader.  Een stevige trapleuning aan beide kanten zorgt ervoor dat je jezelf aan twee kanten goed kan vasthouden. En het is natuurlijk aan te raden om de trap goed opgeruimd te houden, zodat je nergens over kan struikelen. Sommige mensen kunnen helaas helemaal niet meer traplopen, voor hen zijn bovengenoemde aanpassingen niet meer van toepassing. Dan is een traplift een overweging.

Badkameraanpassingen voor ouderen

Ligbaden voor senioren

Een badkamer gebruik je elke dag en is dus een zeer belangrijke ruimte in huis. Bij het ouder worden kan een badkamer onveilig worden. Als er bijvoorbeeld alleen een ligbad aanwezig is en niet een douchecabine. Een standaard bad heeft een lastige instap, waarbij de kans groot is dat het een keer fout gaat. Ben je toch gehecht aan het nemen van een bad, of wil je niet heel je badkamer verbouwen? Dan is een instapbad een goede oplossing. Tegenwoordig zijn er speciale instapbaden met een douchegedeelte waarbij er een deurtje in het bad zit. Dit is een veilige manier van in en uit een badkuip stappen.

Douchecabines voor senioren

Heb je een douchecabine dan is het aan te raden om deze zonder drempels te maken, dit voorkomt de kans op ongelukjes. Ook is het raadzaam om steunbeugels aan te brengen bij zowel de douchecabine, het bad en het toilet. Op deze manier heb je een goede houvast. Een douchestoel of kruk is ook handig tijdens het douchen. Als je een wc in de badkamer hebt en je moet s’nachts regelmatig naar het toilet, zorg dan voor een lichtspoor naar de badkamer. Dit bijvoorbeeld door het plaatsen van ledlampen die op beweging aanspringen. Verder is de badkamervloer ook een belangrijk aspect bij een veilige badkamer. Deze vloeren zijn vaak betegeld en kunnen aardig glad zijn.  De volgende opties zijn er om een veilige badkamervloer te creëren;

 • Tegels met antislip functie
 • Antislip matten
 • Speciale antislip coating aanbrengen op bestaande tegels
Veilig en praktisch wonen voor ouderen

Muursteun bij sanitair

Toilet aanpassingen handig voor ouderen

Soms is het overeind komen voor ouderen niet zo makkelijk meer. Als je dan een laag toilet hebt kan dit voor problemen zorgen. Met een verhoogde toiletzitting kan je veel gemakkelijker gaan zitten en overeind komen. Ook in het toilet zijn steunbeugels aan te raden. En net zoals in de badkamer is het aan te raden om de vloer zo antislip mogelijk te maken. Voor als je s’nachts veilig en probleemloos het toilet wil bereiken is het aan te raden om een lichtspoor naar het toilet te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld met led strips of led lampen die op beweging werken.

Slaapkamers voor senioren

Net zoals bij het toilet is een regulier bed, voor ouderen die niet makkelijk op en neer kunnen lastig. Een seniorenbed is hoger en stapt makkelijker in en uit. Ook voor het opmaken van het bed is dit veel makkelijker. Heb je niet het budget voor een nieuw bed, dan kan je overwegen om je bed op te hogen door er klossen onder te plaatsen. Maar helemaal ideaal is op de begane grond een slaapkamer te creëren, als hier ruimte voor is. Dan hoef je geen trap te lopen, dat scheelt weer een kans op van de trap te vallen. Voor ouderen die niet goed ter been zijn en die niet op de begane grond slapen is het aan te raden om een alarmknop aan te vragen. Op deze manier kunnen ze hulp vragen wanneer ze in een vervelende situatie komen. Ook aan te raden is om altijd een mobiele(en opgeladen) telefoon mee naar boven te nemen, voor het geval dat er hulp nodig is.

Veilig en praktisch wonen voor ouderen

Eengreepsmengkraan met uittrekbare uitloop

Keukens voor ouderen

Veilig en praktisch wonen voor ouderen, ook in de keuken erg belangrijk! De keuken is een ruimte in je huis waar je dagelijks komt, vooral als je nog zelfstandig kookt. Dan is het dus zaak dat je keuken veilig is. Een werk of keukenblad op goede hoogte is heel handig. En soms zijn keukenkasten te hoog, zodat je moeilijk bij je spullen komt. Het is dan aan te raden om je spullen op een makkelijke hoogte op te bergen zodat je zo min mogelijk moet bukken of op een krukje moet gaan staan om iets te pakken. Verder zijn er voor in de keuken ook veel extra hulpmiddelen te koop voor mensen met reumatische klachten. Je kan denken aan speciale messen, comfortabel bestek, dunschiller, drinkbekers etc. Maar ook de kraan is makkelijk aan te passen naar een eengreepsmengkraan, deze zorgt ervoor dat de kraan licht te bedienen is.

Veilige vloer zonder drempels voor ouderen

Als je niet goed ter been meer bent, is het niet handig als er in huis overal drempels en afstapjes zijn. Kan je (bijna)helemaal niet meer lopen en ben je afhankelijk van een rollator of een rolstoel dan gaat dat helemaal lastig met drempels en afstapjes. Als het niet haalbaar is om deze weg te halen, dan is het aan te raden om bij elke drempel of afstap een beugel aan de muur te bevestigen. Op deze manier kan je jezelf goed vasthouden als je er overheen wilt stappen.

Brievenbus voor senioren en een deurbel voor slechthorende

Brievenbus voor mensen die slecht kunnen bukken

Bij sommige mensen zit de brievenbus in de voordeur. De post die de postbode erin doet, valt dan op de grond. Als het bukken op oudere leeftijd lastig is, kan je dit beter aanpassen. Bij een brievenbus in de voordeur, is het aan te raden om hier een bak achter te hangen die de post opvangt. Heb je een losse brievenbus zorg dat deze dan op de juiste hoogte hangt, zodat je niet hoeft te bukken.

Deurbel voor slechthorende

De deurbel is voor mensen die slechter zijn gaan horen ook iets om aan te passen. Zou kan je kiezen voor een bel die naast een geluidssignaal ook een lichtsignaal afgeeft. Sowieso is het aan te raden om een bel te kopen met een versterkt geluidssignaal. Ook zijn er tegenwoordig deurbellen met een trilfunctie. Hier zit een draadloze element bij die je bij je kan dragen, en deze gaat dan trillen zodra er aangebeld word.

Sloten voor senioren, veilig en praktisch wonen voor ouderen

Ken je dat ook; kom je thuis in het donker kan je het sleutelgat niet vinden. Eenmaal de sleutel in het slot, krijg je de sleutel niet goed omgedraaid, omdat het slot niet goed werkt. Dit is voor iedereen een probleem, maar voor ouderen is het een ramp. Ze zien het vaak al niet goed meer, en sommige ouderen hebben niet zoveel kracht meer in de handen en vingers. Een speciaal seniorenslot lost een hoop problemen op. Dit slot is makkelijker te bedienen en beter zichtbaar. Ook is goede verlichting bij je deur heel erg belangrijk, zodat je ziet wat je doet.

Veilig en praktisch wonen voor ouderen

Home dashboard, alle functies makkelijk in 1 overzicht

Domotica voor ouderen

Het huis praktischer, comfortabeler en veiliger maken kan je met domotica doen. Denk hierbij voor ouderen aan de functies op gebied van zorg, communicatie, comfort en energie. Hieronder een opsomming van de mogelijkheden op gebied van slimme huizen voor ouderen:

 • Noodroepsysteem
 • Inactiviteitsmeting
 • Camera beveiliging
 • Intercom en beeldscherm
 • Alarmknop
 • Elektronisch slot, bedienbaar vanuit zorgcentrale
 • Brandpreventie zoals rookmelders die automatisch aan de alarmcentrale gekoppeld zijn
 • Inbraakalarm
 • Automatische verlichting, ventilatie, zonwering, en verwarming

Kortom; veilig en praktisch wonen voor ouderen is goed te realiseren. Er is een hoop mogelijk om je huis zo aan te passen dat het een stuk makkelijker is om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen!

 

Share This Post On