Tuinonderhoud april

Zodra in april de zwaluwen zich weer laten zien en de zonnewarmte meer voelbaar gaat worden zie je de tuin zomaar groen worden. Nu is het tijd om de dode bloemen van de uitgebloeide winterbollen weg te halen en de vijver een flinke schoonmaakbeurt te geven. Voor de liefhebbers van een moestuin is het nu ook warm genoeg om sla, spinazie, pastinaak, radijs en prei te zaaien. Met een beetje geluk heb je dan eind mei als de eerste verse zomergroenten. April is daarnaast de maand om de strijd aan te binden met de slakken. Juist in deze maand leggen ze overal hun eitjes. Wil je van de zomer niet teveel met gif in de weer hoeven smoor je nu een slakkenplaag in de kiem. Kijk na een regenbui onder bloempotten, stenen en achtergebleven blad en haal de plakkaten met eitjes meteen weg.

Voorjaarsbehandeling gazon

Wanneer je in april ruim aandacht besteedt aan het gazon zal dat het hele verdere zomerseizoen er mooi bijliggen. Een goede grasmix voor een gazon bestaat uit meerdere grassoorten die samen een mooie en tevens sterke grasmat vormen. Deze verschillende grassen groeien jammer genoeg niet allemaal even snel zodat aan het eind van de winter het gazon er ongelijk bij kan liggen. Als de bodem niet te nat is doe je er goed aan er even met een grasmaaier over te gaan. Pas op, de eerste keer niet te kort! Let er wel op dat de messen van de grasmaaier goed scherp zijn, zo niet, bestel dan nieuwe grasmaaiermessen op deonderdelenshop.be. Geven de weersverwachtingen tevens een paar dagen geen regen af is het ook de tijd rijp om het gras te behandelen tegen mos en onkruiden, het een keer te verticuteren en te bemesten. En heb je dan toch net een sproeiflacon met antimos in je handen neem je meteen de bestrating mee.

Snoeien, opbinden en bloempotten vullen

Het tuinonderhoud april is niet alleen maar zwoegen en opruimen, er zijn ook genoeg leuke dingen. Hagen die je voor de winter niet meer gesnoeid hebt vragen nu, net voor ze uit gaan lopen, om een knipbeurt. Ook rozen en bloeiende heesters moeten nu in model gebracht worden. Wacht je daar tot mei mee loop je kans dat je nieuwe bloemknoppen moet gaan wegknippen. In de borders waar de vaste hoge begroeiing zich al weer met dikke groene punten boven de grond vertoond zet je alvast plantensteunen of tonkinstokjes zodat ze direct tegen de steun aan kunnen groeien. Klimmers als kamperfoelie en passieflora knip je bij of bindt je op zodat de mooi daar blijven waar jij ze hebben wilt. April, tenslotte, is ook de tijd van je kuipplanten verpotten. Voorzie ze van verse bemeste grond zodat ze er weer een heel seizoen tegenaan kunnen.

Share This Post On