Steigerhouten meubelen tips

Steigerhouten meubelen zijn erg in trek tegenwoordig. Ze hebben een mooi uiterlijk, zijn handig qua gebruik en zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Wanneer u binnenkort of in de verdere toekomst van plan bent om dit soort meubilair aan te schaffen en ermee te gaan werken, is het verstandig om de volgende paar tips eerst goed door te nemen alvorens u begint. Dit artikel verschaft een aantal praktische hints, zodat uw steigerhout daadwerkelijk wordt zoals u dat wenste.

Voorkom nattigheid

Regen is waarschijnlijk een van de grootste risicofactoren van steigerhout. Tijdens een regenbui wordt het hout zelf niet zo zeer aangetast, want over een tijd is het al weer droog. We hebben het hier voornamelijk over spijkers, schroeven en ander bevestigingsmateriaal mag niet te nat worden, omdat het dan simpelweg gaat roesten. Roest heeft een groter volume dan het hout en zorgt er dus voor dat er gaten ontstaan. Hierdoor is de kans erg groot dat uw mooie steigerhouten meubelen niet zo mooi meer ogen na een flinke regenbui. Het is daarom belangrijk dat deze bevestigingen aan de onderkant van het meubilair bevestigd zijn, zodat de kans dat ze nat worden zo klein mogelijk is.

Sta droging toe

In bovenstaand kopje is het voorkomen van water op uw meubelen nadrukkelijke besproken. Zoals gezegd is water op uw meubilair niet zo erg, mits u het in staat stelt om het goed te laten drogen. Wanneer er plassen water in of op uw hout ligt, is het namelijk in staat om zich tussen het materiaal te wringen, waardoor het ook zal gaan rotten of in ieder geval verzwakken. Hierbij is het ook belangrijk dat de planken niet te dicht tegen elkaar aan gemonteerd zijn, omdat het dan al helemaal slecht droogt. Hierdoor kan het water namelijk wel erin, maar niet meer uit, omdat het hout het al opgenomen heeft. Ook is het niet verstandig om de randen dicht te kitten. Dit om dezelfde reden.

Beitsen steigerhouten meubelen

Natuurlijk is het wel slim om uw meubelen te beitsen. Dit wordt gedaan zodat het materiaal minder gevoelig is voor vocht, het kan dus beter tegen bijvoorbeeld regen. Alvorens u gaat beitsen, is het noodzakelijk dat u het hout goed schuurt met schuurpapier. Hierbij let u ook op loszittende delen en splinters, die u dan verwijdert. Daarna schuurt u de scherpe randen mooi rond en brengt u de beits aan met een roller of kwast. Na goede droging zal het oppervlak nog ruw aanvoelen. Daarna schuurt u opnieuw brengt u nog een laag beits aan.

Share This Post On