Tips voor veilig wonen 2017

Een groot percentage van alle inbraken in Nederland zijn niet van tevoren gepland. Deze worden gedaan door inbrekers die met gereedschap rondlopen en willekeurig een huis kiezen waarvan ze denken dat het makkelijk in te breken is. Er zijn verscheidene maatregelen die je kunt treffen om inbrekers af te schrikken.

Het hang- en sluitwerk

Inbrekers kunnen nieuwe goede sloten erg goed onderscheiden van oude. Betwijfel je of je sloten nog wel doeltreffend zijn, vervang ze dan door nieuwe. Ook kun je overwegen speciale scharnieren of dievenklauwen te installeren op andere ingangen, zoals de schuifpui en de deur naar het balkon. Vraag eventueel een slotenmaker om dit voor je te doen. Wil je garantie dat het hang- en sluitwerk van goede kwaliteit is dan kun je kiezen voor het SKG-keurmerk of het Veilig Wonen keurmerk van de Politie.

De verlichting

Naast goed hang- en sluitwerk is het ook belangrijk dat je een goede verlichting plaatst rondom de gedeeltes van je woning die toegankelijk zijn voor inbrekers. Deze zullen niet gauw proberen in te breken op plekken waar ze vol in het licht staan. Je kunt bijvoorbeeld een buitenlicht plaatsen bij de voordeur, maar ook langs het gedeelte van je woning dat grenst aan een donker steegje. Als je deze verlichting met tijdschakelaars bestuurt of met bewegingssensoren, zorg je dat ze ook aangaan als je niet thuis bent.

Gezond verstand

Veel van de maatregelen die je kunt treffen hebben te maken met gezond verstand. Ook al ga je maar een paar minuten weg, laat ramen en deuren nooit open staan. Ook is het belangrijk dat er geen waardevolle bezittingen zichtbaar zijn van buiten. Maar denk ook aan het gevolg van een post op Facebook waarin je vertelt dat je op vakantie bent, een briefje op de deur met instructies voor de postbode of een bericht op je voicemail waarin je mensen inlicht dat je niet thuis bent.

Alarmsysteem

Het is altijd mogelijk een alarmsysteem te laten installeren. Dit kun je vrij goedkoop zelf doen door simpelweg een aantal camera’s aan te schaffen en deze te verbinden met je computer. Een klein professioneel alarmsysteem hoeft ook niet heel prijzig te zijn, maar geeft je vaak wel altijd zicht op wat er in en om je huis heen gebeurd.

Share This Post On