Smart windows

Smart windows oftewel smart glass, wat is dat precies? Als je naar de vertaling kijkt lees je intelligente ramen, en dat klopt ook. Het zijn multifunctionele ramen die ontzettend veel functies kunnen hebben. Zowel technische functies als interactieve functies. Als we kijken naar de woontrends voor de komende jaren dan hoort domotica en dus smart glass ook bij.

Smart windows, hoe werkt dit?

Je kan een smart window zien als computer, televisie, tablet, raam, spiegel en zonwering in een. Een soort van controlepanel voor een ruimte, die al deze functies beheerst.  Het is begonnen met het controleren van privacy door van transparant raam te switchen naar een gedempt geblindeerd raam. Dit schakelbaar glas wordt veelal in luxe hotels toegepast in de badkamer. Ook op kantoor bij vergaderruimtes en kantoorruimtes worden deze ramen al regelmatig gebruikt.

Smart windows

Werking intelligent glas

Waaruit bestaat intelligent glas?

 1. Het kan een gelaagd glas oftewel laminaat zijn met daarin een film van PDLC(polymerdispersedliquidcrystal). Het laminaat kan allerlei soorten glas hebben zoals: brandwerend, getint en gebogen glas.
 2. Naast de gelamineerde uitvoeringen kan de PDLC film ook in isolatieglas worden gezet.
 3. Gehard glas kan worden uitgevoerd met een UV verlijmde PDLC folie op het glas. Deze folie is krasvast en net zo glanzend als het origineel.

Intelligente aspecten smart window

Zoals eerder genoemd kan je het zien als een controlpanel van een ruimte. Het is een groot touchscreen met 3d TV display glas. Net zoals bij je tablet kan je via internet allerlei informatie vergaren. het creëert multifunctionele ruimtes die zich aanpassen aan de gebruikers. Ze reageren op de behoeften van de gebruikers. Het staat nog in de kinderschoenen, alhoewel de ontwikkelingen al jaren aan de gang zijn.

Smart windows

Het weerbericht lezen in je raam

Smart windows de technische aspecten

 • Regelen lichtinval
 • Verwarmt en verkoelt
 • Zonwerend
 • UV bestendig
 • Tegengaan verkleuringen

Smart glass toepassingen

Omdat er op dit gebied ontzettend veel ontwikkelingen gaande zijn kunnen we nog van alles verwachten. Maar het is voor te stellen dat de volgende toepassingen op korte termijn wenselijk zijn.

Smart windows

Kantoorwand in smart glass

Kantoorruimtes

Het werkt heel erg ruimtelijk om kantoren van glas te maken. Het kan ook een sociaal verbindende factor hebben binnen een bedrijf. Mensen zien elkaar zitten en zwaaien naar elkaar. De drempel om een kantoor van glas in te lopen is ook lager. Maar soms heeft iemand privacy nodig. In dit geval is het erg handig als je van transparant glas naar gedempt glas kan schakelen. Ook kan je het op kantoor gebruiken om een presentatie te geven. Dus in plaats van met een beamer en een scherm te werken, kan je smart glass direct een presentatie geven.

Winkels

Hoe handig zou het zijn voor winkeliers dat ze geen fysiek etalage meer nodig hebben? Ze ontwikkelen gewoon zelf op de computer of tablet een etalage presentatie. Aangezien ze dit overal waar ze maar willen kunnen creëren, zijn ze vele malen flexibeler dan het (laten) maken van een fysieke etalage. Hiervoor is materiaal en tijd nodig, en soms ook specialisten. Omdat ze flexibeler zijn kunnen ze ook vele malen sneller schakelen. Op deze manier kunnen winkeliers inspelen op speciale gebeurtenissen en marktontwikkelingen. Ook handig voor bijvoorbeeld kledingwinkels zijn de spiegels met een smart gedeelte erin. Zo kunnen klanten bekijken of er bijvoorbeeld een andere kleur of maat op voorraad is. Of ze kunnen bijvoorbeeld hun nieuwe outfit delen op social media. Kortom hier zitten veel voordelen aan voor winkeliers. Ze hebben hierdoor meer de ruimte om specialistischer en klantgericht te werken.

Smart windows

smart mirror

Ziekenhuizen

In plaats van de gordijntjes die jou van je kamergenoten afschermt een glasafscherming voor de privacy. Als je hier dan ook direct een control panel van maakt, kunnen je alle kanten op. Voor zowel de patiënt als de behandelaar kan dit prettig werken. TV functie, tabletfunctie en medische functies ineen maken het een uniek control panel. Ook kan smart glass in de medische wereld gebruikt worden voor scans etc. Stel je voor dat er een groot artificial intelegence systeem beschikbaar wordt. Dit systeem kan dan ziektes en aandoeningen herkennen, en er specifiek naar handelen.

Horeca

Net zoals voor winkels is het voor de horeca handig om reclame uitingen op het raam te hebben.  Ze kunnen plaatjes van gerechten laten zien. Of een speciale aanbieding of menu laten zien. Ook mensen werven kan op deze manier heel makkelijk. In het donker kan je ook een mooie sfeer creëren door bijvoorbeeld een sfeerhaard te laten branden in het raam. Dus het heeft ook een goede lichtfunctie. Allerlei soorten sferen zijn te creëren, wanneer jij dit wil.

Particulieren

In huis een smart window hebben is een praktische luxe.  Stel je voor dat je nergens meer beeldschermen voor nodig hebt. Je kan thuiswerken en ziet alles in je raam. Of tijdens het koken kan je een recept in je raam aflezen. En sávonds kan je voor een mooie sfeer zorgen door het licht aan te passen.  Uiteraard is een film kijken ook een waar genot, dit is nu vergelijkbaar met de bioscoop. Het voordeel is dat je geen extra muren en/of meubels nodig hebt voor een televisie en computer.

Smart windows

Head up display in auto

Autobranche/luchtvaart/marine

In de autobranche zie je nu al dat er gebruik wordt gemaakt van projecties op de voorruit. Straks ben je door middel van smart glass rechtstreeks verbonden met internet en kan je dit voor allerlei zaken in het verkeer gebruiken. Het systeem kan zich aan de bestuurder en zijn wensen aanpassen en reageert door oplossingen aan te dragen. De voordelen van smart windows in een auto zijn:

 • Elimineren van schaduwen
 • Voorkomen van verblinden
 • Warmte en koud werend
 • UV werend

Privacy glass domotica aanstuurbaar

Smart glass oftewel privé glas, is aanstuurbaar via domotica. Hiermee bedoelen we het toepassen van elektronica en huisnetwerken zodat processen geautomatiseerd worden in en om de woning. Domotica is ook nog steeds enorm in ontwikkeling en komt al in veel huizen voor. Smart windows passen mooi in het idee om de woning mee te nemen in een volgend tijdperk.  Een tijdperk waarbij de integratie van technologie en diensten de kwaliteit van leven en wonen verbeterd.

Smart windows prijs

De prijzen van smart windows variëren, maar zijn over het algemeen nog steeds aan de prijzige kant. Je moet minstens denken aan honderen euro’s per vierkante meter.

Smart windows in de toekomst

 

 

Share This Post On