Smart home oftewel domotica, waarom is het slim om nu hieraan te beginnen?

Smart home oftewel domotica, alleen voor de volgende generatie?

Lees dit artikel en je zal je verbazen over de mogelijkheden qua smart home oftewel domotica. Kortom het automatiseren en het energie neutraal maken van je huis heeft de toekomst!

Smart home oftewel domotica

Hoe ziet een slim huis eruit?

Een slim huis ook smart home oftewel domotica genoemd is het huis van de toekomst. Op dit gebied zijn er ontzettend veel ontwikkelingen gaande. Nederland loopt wereldwijd gezien op dit gebied van technologische gadgets voor in huis. Dit is jammer want het levert je ook behoorlijk veel op.

Een slim huis is een duurzaam huis

Smart home oftewel domoticaBegin bij het begin, sommige dingen zijn eenvoudiger dan je denkt. Huishoudelijke apparatuur bijvoorbeeld, we kunnen anno 2017 niet meer zonder. Maar helaas gaat er regelmatig wat kapot, en dan moet je weer investeren in een nieuw apparaat. Als jouw wasmachine kapot gaat, overweeg dan eens om een energiezuiniger apparaat ervoor terug te kopen. Heb je nog een hele oude koelkast? Dat zijn ontzettende energie slurpers, dus overweeg een nieuwe met een A-label aan te schaffen. Begin dus met het vervangen van de niet zuinige huishoudelijke apparatuur.

Hoe bespaar je tijd en geld met een smart home?

Een slim huis kan je letterlijk veel werk uit handen nemen. Denk aan de stofzuiger robot en de grasmaaier robot die nu al heel populair zijn. Hieronder een opsomming van geautomatiseerde zaken die je tijd en geld opbrengen.

 • Slimme douche
 • Slimme verwarming
 • Slimme verlichting
 • Slimme beveiliging
 • Slimme energiemeter
 • Slimme isolatie
 • Slimme huishoudelijke apparatuur

Smart home oftewel domotica

Het huis van de toekomst levert je energie op alle fronten, dus je huis moderniseren is dubbel slim

Hierboven heb je al een voorproefje gekregen van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van smart home oftewel domotica. Maar wat bedoel je met een slimme douche denk je wellicht? Een slimme douche kan zo ingesteld worden dat deze per bewoner de juiste temperatuur en straalkracht levert. Zo voelt een slimme verwarming en verlichting wanneer de bewoner thuis is en of er dus licht en warmte moet zijn.

Smart home oftewel domotica

Beveiliging moderniseren is slim

Bij slimme beveiliging moet je denken aan sloten die op afstand bediend kunnen worden. Maar ook camerabeveiliging via internet. Heel handig is de mogelijkheid om met diegene die aanbelt als jij niet thuis bent, te kunnen praten. Sensoren van je alarminstallatie koppelen aan je mobiele telefoon zodat je 24/7 in en rondom je huis meekrijgt wat er gebeurd. Heel handig bijvoorbeeld als je wil weten of je kinderen veilig thuis zijn gekomen van school. Of tijdens je vakantie, of je tuin besproeit moet worden…Slimme isolatie spreekt voor zich, wat er niet uitgaat hoeft er ook niet in.

Je huis stap voor stap “slim” en duurzaam maken zonder ingewikkelde verbouwingen

 1. Neem je energieverbruik onder de loep, energiezuinig installaties en zelf energie opwekken?
 2. Vervang energie slurpende huishoudelijke apparatuur en bekijk alle moderne opties
 3. Vervang apparatuur voor slimme varianten, die je werk uit handen nemen

Hierboven heb je al een idee gekregen wat het je kan opleveren om je huis te moderniseren. Als we naar de woontrends voor de toekomst kijken, is een slim huis daarbij niet weg te denken Een smart home oftewel domotica is voor mij niet haalbaar, want dat kan ik toch niet betalen, denken heel veel mensen. Uiteraard geld voor deze ontwikkeling ook het oude gezegde; Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd!

Smart home oftewel domotica

Ben jij ook benieuwd hoe een energie neutrale smart home eruit ziet in 2050?

In Europa zijn er afspraken met elkaar gemaakt omtrent energie. In 2050 is het de bedoeling dat de gebouwde omgeving in Nederland volledig energie neutraal is. Huizen moeten rond die tijd dus energie positief zijn, oftewel ze produceren meer energie dan dat ze verbruiken. Dit realiseer je door verschillende zaken;

 • Plaatsen van zonnepanelen of windmolens
 • Plaatsen van slimme isolatie
 • Aanschaffen van slimme huishoudelijke apparatuur
 • Aanschaffen van apps die je woning slim maakt
 • Gebruik maken van duurzame en groene materialen

Smart home oftewel domotica

Als laatste tip: Houd Google in de gaten, want zij hebben de app google home. De omschrijving van deze app volgens Google: Google Home is een spraak gestuurde speaker die mogelijk wordt gemaakt door de Google Assistant. Je kunt de Assistant vragen stellen en opdrachten geven. De Assistant is je eigen Google-specialist die altijd klaarstaat om je te helpen. Begin je vraag of opdracht gewoon met ‘Ok Google’.

Als we naar de woontrends voor de toekomst kijken, is een slim en duurzaam huis daarbij niet weg te denken. En zo kom je een stapje dichter bij een duurzamer, slimmer en meer comfortabeler huis. Succes met het traject om van jouw huis en slimmer huis te maken.

Share This Post On