Op welke manieren kan je een brand tegengaan?

Het kan zomaar gebeuren. Iets in je huis komt in brand te staan. Wat moet je dan eigenlijk doen? In eerste instantie is het handig om een brandverzekering af te sluiten. Zo ben je sowieso verzekerd tegen de schade die een brand kan maken, mocht het ooit gebeuren.

Tips bij een brand

  1. Als je een vlam in de pan hebt moet je deze nooit met water blussen! Dit maakt het alleen maar erger. Je moet het gas en de afzuigkap uit zetten. vervolgens moet je een deksel op de pan doen. Laat deze net zolang zitten totdat de vlam gedoofd is.
  2. Als er zich een andere brand ontstaat dan een vlam in de pan, moet je als eerste ten aller tijde kalm blijven. Probeer andere bewoners te waarschuwen. Dit hoeft natuurlijk niet als deze er niet zijn.
  3. Je moet vluchten. Zo snel mogelijk het huis uit. Zorg dat je een goed vluchtplan hebt om je huis uit te komen.
  4. Blijf zo dichtbij de grond als mogelijk op het moment dat je door het huis aan het lopen bent om vervolgens het huis te verlaten.
  5. Je moet zorgen dat alle deuren gesloten zijn als je het huis verlaten hebt. Dit voorkomt dat er meer zuurstof bij het vuur komt en dit voorkomt weer dat het vuur groter wordt.
  6. Als je in bijvoorbeeld een appartementencomplex woont of in een flat moet je nooit of de nimmer de lift gebruiken. Dit is erg gevaarlijk. Gebruik bij brand altijd alleen de trap.
  7. Als je kleding in brand staat moet je rustig blijven. Je kan het vuur doven door water te gebruiken, over de grond te rollen of een blusdeken te gebruiken. Scherm je gezicht zo snel mogelijk af.
  8. Vergeet natuurlijk niet 112 te bellen. De brand moet zo snel mogelijk geblust worden.

brand

Share This Post On