Leren bloempotten

Leren bloempotten bestaan, maar hoe gaat dit in zijn werk? Deze bloempotten worden voorzien van een waterdichte kunststof binnenpot. Hierdoor wordt het leer niet aangetast en kan je de bloemen en planten gewoon water geven. Leer wordt dus niet alleen meer gebruikt voor het maken van kleding, riemen,  meubels etc. maar ook voor woonaccessoires. We hadden al de koeienhuid als vloerkleed, daar is nu een leren bloempot bijgekomen.

Leren bloempotten

Cognac kleurige leren bloempot

Van huiden tot leren bloempotten

Leder is afkomstig van de huid van dieren en is dus geen product wat geproduceerd wordt. Het is een natuurproduct met al zijn eigenschappen. Maar voordat ze als leren bloempotten gebruikt worden gaat er uiteraard nog wat aan vooraf. Eerst worden de huiden ingekocht door een leerlooier. Deze zal de huiden bewerken met hydrolyseerbare polymeren van galluszuur. Ook worden gehydreerde derivaten van flavanolen en anthocyanidinen, de zogenaamde catechinen gebruikt om te looien. Door gebruik te maken van deze looistoffen worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. Tijdens het looien worden de huiden ook geverfd. Als de huiden bewerkt zijn gaan ze naar een atelier of fabriek waar ze als leren bloempotten het pand verlaten.

leren bloempotten

Een koeienhuid als vloerkleed

Verschillende soorten leer

  • Aniline leder

Deze behoort tot de volnerf leersoorten en is de topper onder de leersoorten. In het vat is het met de beste mogelijke pigmenten ‘door en door’ geverfd. Hierna worden ze van een beschermlaag voorzien waardoor het vocht- en vuil afstotend wordt. Aniline is het mooiste leer dat er bestaat. De haarinplant is duidelijk te zien en alle sporen van het leven zoals schrammen, insectenbeten etc. zijn zichtbaar. Het leer voelt zacht, soepel en warm aan. Slechts 10% van de huiden komt hiervoor in aanmerking, daarom dat het zo exclusief en kostbaar is.

  • Semi aniline leder

Semi aniline leer ontstaat door het aniline leer te behandelen met een lichte finish. Dit is een laagje dat het leer beschermt tegen vocht en vuil. Hierdoor wordt het leer wat egaler van kleur. Dankzij de finish kan semi anilineleer intensief worden gebruikt en is het gemakkelijker in onderhoud dan aniline leer.

  • Afgedekt leder(gelakt leer)

Wanneer het leer geen kleurnuances mag vertonen en intensief moet worden gebruikt wordt het voorzien van een finish met voldoende dekking. Bij afgedekte leersoorten wordt het leer na de vat verving meestal eerst geschuurd waarna de finish wordt aangebracht. In deze finish wordt soms een prent aangebracht om het oppervlak enigszins te verfraaien. Het leer is uitermate gebruiksvriendelijk omdat de laklaag het leer beschermt tegen inwerking van vocht, transpiratie en vet.

  • Nubuck leder

Dit is net als aniline leer en leersoort voor de echte liefhebber. De huiden worden aan de nerfzijde licht geschuurd waardoor een fluweelzacht uiterlijk ontstaat. Nubuck moet echter wel geimpregneerd worden anders trekken vochten vuil onmiddellijk in het leer.

Leer en stijl

Omdat leren bloempotten een natuurproduct zijn heeft het een speciale uitstraling. Leer kan worden gezien als exclusief, robuust en modern. Het past dus ook bij verschillende interieur stijlen; landelijke stijl, Scandinavische stijl, moderne stijl, en de eclectische stijl. Als we naar de woontrends voor komende jaren kijken, passen ze ze nog prima in je interieur.

leren bloempotten

Bloempotten van koeienhuid

Goedkoop leer

Of een product van leer goedkoop of duur is hangt af van de kwaliteit van de huid. Is deze beschadigd door bijvoorbeeld insectenbeten of door prikkeldraad, dan zal deze minder opleveren. Runderhuiden zijn de meest voorkomende huiden. Ruim 70% van de gebruikte leersoorten voor interieur leer bestaat uit koeien of stieren huiden. Voornaamste reden hiervoor is dat een koeienhuid vaak tussen de 4 en 6 m2 groot is. Waardoor het makkelijker is te verwerken op bijvoorbeeld zitmeubels.Over het algemeen zijn Europese runderhuiden het mooist en het grootste. Europese runderen maken het onderscheid omdat het klimaat hier goed is en de beesten goed onderhouden worden. Leren bloempotten worden over het algemeen dan ook van runderhuiden gemaakt.

 

Share This Post On