Laminaat, betaalbaar en makkelijk te leggen

Laminaat een betaalbare oplossing voor jouw interieur
Er werd voor het eerst laminaat gebruikt op het einde van de jaren zeventig. Toen moesten de groeven en tanden nog in elkaar gelijmd worden en de vloer zag er meer uit als plastic dan als hout. Na enkele jaren zijn er drastische wijzigingen gekomen in het productieproces en werd investeren in laminaat zinvol en gaf het een meerwaarde aan het interieur. Met de nieuwe kliktechnologieën waarbij geen lijm meer gebruikt wordt en het uitzicht van de prints, die niet gemakkelijk meer de onderscheiden zijn van echt hout, is laminaat een goede optie voor een duurzame toplaag in jouw woning.

Het productieproces van laminaat
1. De onderste laag zorgt voor een stevige en effen en vlakke steun om verder op te bouwen
2. Bovenop deze laag komt er een high density kern vezelplaat of spaanplaat. Daarin zitten melaninedeeltjes die een extra bescherming tegen vocht moeten garanderen
3. Daarna wordt er een dunnere laag aangebracht die zal bepalen hoe het laminaat er uitziet. Door de nieuwe technologieën gaat deze laag er precies hetzelfde gaan uitzien als de echte hardhouten tegenhangers.
4. Uiteindelijke komt er nog een beschermlaag tegen vlekken, afschijnen door zonlicht en slijtage.
Deze vier componenten worden onder hoge druk samengeperst bij temperaturen tot 400 graden. De gevormde platen worden uiteindelijk in kleinere stukken gezaagd en voorzien van een groef en tand om gemakkelijk in mekaar te klikken.

Twee belangrijke types
We onderscheiden 2 belangrijke types die worden voorzien van een label met drie letters om de kwaliteit weer te geven.
· DPL — Direct Pressed Laminate is de meest gebruikte en is geproduceerd zoals hierboven uitgelegd
· HPL — High Pressured Laminate is heel stootvast waardoor er minder snel schade zal ontstaan

HPL versus DPL
De meeste producenten focussen zich op de productie van Direct Pressure Laminate (DPL). De lagen worden samengeperst onder zeer hoge druk, tot 500 psi. De toevoeging van melanine zorgt niet alleen voor bescherming tegen vocht, het maakt het de fabrikant ook mogelijk om het laminaat er nog realistischer te laten uitzien. High Pressure Laminate (HPL) vloeren worden samengeperst met een druk van meer dan 1300 psi en zijn voorzien van een dikkere derde laag. Door het gebruik van de zeer hoge druk zijn ze meer slagvast en geluid reducerend. Ze worden meest gebruikt in commerciële omgevingen waar heel veel mensen over de vloer komen.

Wat zijn de voordelen en welk type wordt het meest gebruikt
De meest geschikte laminaatvloeren voor huishoudelijk gebruik zijn de DPL-laminaten. Ze zijn ongeveer 25% goedkoper dan hun hardhouten tegenhangers en geven de realistische houten look waarin de consument geïnteresseerd is. Naast de prijs moeten we ons ook bewust zijn van enkele belangrijke voordelen zoals duurzaamheid, gemakkelijke plaatsing, gemakkelijk in onderhoud en milieuvriendelijkheid.

Share This Post On