Je huis energie neutraal maken

Je huis energie neutraal maken, hoe pak je dit het beste aan? Wat is een energie neutraal huis eigenlijk?Een huis dat niet meer energie verbruikt dan dat deze zelf opwekt. Circa 15% van al het energieverbruik in Nederland wordt door huishoudens in hun huizen gebruikt. Een goed geïsoleerd huis heeft minder vermogen nodig om het te verwarmen, en dat is weer goed voor het milieu. Als we naar toekomstige woontrends kijken, staat energie neutraal maken op nummer 1!

Je huis energie neutraal maken, waar begin je?

Heb je een wat oudere woning en is deze niet heel erg energie neutraal? Het meest logische is om bij het isoleren van de woning te beginnen. Daarna kan je het verwarmingssysteem aanpakken. Het is echter wel verstandig voor je met isoleren begint, te bedenken wat voor verwarmingssysteem je wilt hebben. Dan kan je daar rekening mee houden bij bijvoorbeeld de vloer isolatie. Dan kan je direct aansluitpunten of leidingen verleggen als dit nodig is.

Je huis energie neutraal maken

Wat levert je huis energie neutraal maken op?

 1. Lagere energierekening, maandelijks tientallen euro’s minder betalen
 2. Beter energielabel, dit kan handig zijn mocht je het ooit willen verkopen
 3. Verhoging van wooncomfort. Minder tocht en vocht in huis, als je goed isoleert
 4. Bewuste bijdrage aan een beter milieu

Isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis is een huis dat ook goed geventileerd word. Dus ga je met isoleren beginnen houd dat rekening met je toekomstige ventilatiesysteem. Waar moeten de roosters etc. komen. Het is aan te raden om voor een systeem te kiezen waarbij de warmte terug gewonnen wordt. Dat is het meeste energiezuinig. Wat valt er allemaal te isoleren?

 • Spouwmuur
 • Binnen- en buitenmuur
 • Dak
 • Ramen, kozijnen en deuren

Energie neutraal maken oud huis

Het energie neutraal maken van een wat ouder huis is ook prima mogelijk. Het kost iets meer tijd en geld maar is zeker de moeite waard om te overwegen.  Bij een oudere woning zijn vaak de muren en de ramen niet goed geïsoleerd. Om het direct goed aan te pakken zie je bij oudere huizen dat ze vaak een speciale voorzetgevel voor de oude gevel zetten. Op deze manier zijn ze direct goed geïsoleerd en ziet het er ook direct beter uit. Naast deze oplossing kiezen ze meestal bij ouderen huizen ook voor zonnepanelen op het dak in combinatie met een warmtepomp.  Op deze manier zal de energierekening of fors omlaag gaan of helemaal op 0 staan.

Je huis energie neutraal maken

Kosten energieneutraal maken woning

Een huis energieneutraal maken is niet goedkoop, maar wel verstandig. Vooral omdat een huis dat goed geïsoleerd is al snel de gemaakte kosten terug gaat verdienen. Gelukkig wil de overheid meedenken. Dit is terug te vinden in;

 1. Speciale leningen
 2. Regelingen
 3. Btw-voordeel

Leningen voor huisisolatie

 • Energiebespaarlening
 • Duurzaamheidslening

Regelingen voor huisisolatie

 • Provinciale of gemeentelijke regelingen
 • Stimuleringsregeling

Je huis energie neutraal maken

Energie plus woning heeft negatieve energierekening

Het loont om bewust en zuinig leven in combinatie met een energieneutraal huis. ADan is het namelijk mogelijk om een negatieve energierekening te krijgen. Dit houdt in dat je dus geld terug krijgt in plaats van dat je het moet betalen. Dus als je over het hele jaar meer elekticiteit teruglevert in plaats van dat je verbruikt, dan heb je een energie plus woning.  Investeren om je huis energieneutraal te maken is dus absoluut de moeite waard.

0 op de meter woning

een 0 op de meter huis is hetzelfde als een energie neutraal huis. Er zijn in Europa afspraken gemaakt over het energieverbruik van huishoudens en bedrijven. Concreet voor Nederland houdt dit in:

 • 2018 – alle overheidsgebouwen energieneutraal
 • 2020 – alle nieuwbouw woningen energieneutraal
 • 2050 – heel Nederland energieneutraal

 

 

Share This Post On