Makkelijk extra vergruis toilet plaatsen

Waarom vergruis toilet?

Vergruis toilet, wat is dit en waarom zou je daarvoor kiezen? Een huishouden met 4 personen en 1 toilet, het komt vaker voor dat je denkt. Het is niet handig en zorgt vaak voor irritaties. Een nieuw toilet betekent vaak hoge kosten, en dat is niet voor iedereen haalbaar. Wil je bijvoorbeeld een toilet in je badkamer installeren dan zal alles opengebroken moeten worden. Het toilet moet namelijk op de hoofdleiding worden aangesloten. Ik heb goed nieuws! het kan ook anders, met minder rompslomp, verbouwingen en kosten.

vergruis toilet

Een toiletruimte aankleden door een tekstwand toe te voegen

Wat is een wc vermaler oftewel wc vergruizer?

Dit is een toilet waarbij de fecaliën en het toiletpapier fijngemalen wordt. Vervolgens wordt dit onder druk met water weggespoeld. Dan wordt het in een smalle sanitaire leiding afgevoerd. Dit hoeft geen hoofdleiding te zijn, waardoor je dus veel flexibiliteit hebt qua plaatsen. Doordat er minder water nodig is bij het doorspoelen is de vergruizer ook nog eens behoorlijk wat zuiniger qua waterverbruik. Deze waterbesparing kan zelfs oplopen tot 2 liter per spoelbeurt!

Voor en nadelen op een rijtje

Voordeel

 • Flexibel te plaatsen, omdat deze op een dunne afvoerbuis aangesloten kan worden
 • Minder verbouwen dan bij een plaatsing van een normaal toilet
 • Bespaart water
 • Eenvoudig in onderhoud en reparatie

Nadeel

 • Maakt meer geluid bij doorspoelen
 • Kan minder toiletpapier gebruiken
 • Raakt sneller verstopt
 • Niet teveel bochten in de afvoerleiding, dit gaat ten koste van het pompvermogen

Vergruis toilet

Wat mag in de vergruizer terecht komen?

Alles wat uit het menselijk lichaam komt, toiletpapier met mate en restanten voedingsmiddelen(niet te groot). Kijk uit voor teveel haren, toiletdoekjes, schoonmaakdoekjes, tampons, medicijnen, verf en ander chemisch afval in de toilet vergruizer.

Locatie hoofdleiding ten opzichte van toilet

Als je niet afhankelijk wil zijn van de locatie van je hoofdleidingen in je huis om een toilet te plaatsen, is het de moeite waard een vergruis toilet te overwegen. Deze voert het afvalwater door een dunne buis af, waardoor je deze wc vermaler kan plaatsen op elke gewenste plaats.

vergruis toilet

Zwart een mooie optie voor de muur in de toiletruimte

Waar plaats ik een vergruistoilet?

Bij het ontwerpen van een huis wordt er rekening gehouden met de plaats van het toilet en de badkamer. Deze moeten namelijk in de buurt van de hoofdleidingen liggen. Deze leidingen voeren het afvalwater namelijk naar riolering buiten. Als je een bestaand huis koopt heb je misschien wel andere plannen met de inrichting en/of wil je bijvoorbeeld een extra toilet op de zolder. Dit is goed mogelijk met een vergruis toilet.

Onderhoud wc vergruizers

Het is belangrijk om je toilet een keer in de drie maanden te ontkalken. Om je wc te desinfecteren kan je het beste schoonmaakmiddel gebruiken dat niet schuimt. Als je vergruizer verstopt is mag je geen riool ontstoppingsmiddel gebruiken, want dan zou deze kunnen gaan lekken. Bij verstopping kan je het beste een specialist op dit gebied bellen.

Toilet inrichten

Een toiletruimte is vaak een vergeten plekje qua styling. Maar als je bedenkt dat je er heel wat uurtjes per jaar doorbrengt is het toch de moeite om er iets leuks van te maken! Of je nu een doorsnee toilet hebt of een vergruis toilet, het blijft het kleinste belangrijkste kamertje in huis. Als je gaat bedenken wat je aan kunt passen om je toilet een make-over te geven is dat aardig wat. In de ruimte zelf heb je de vloer die je kan aanpassen, de muren en het plafond. Verder kan je het leuk aankleden met accessoires.

vergruis toilet

Leuke accessoires maken je toilet persoonlijker

Toilet accessoires:

 • Toiletborstelhouders
 • Toiletrolhouders
 • Reserverolhouders
 • Lamp
 • Zeepdispenser
 • Handoek ophangsysteem
 • Spiegel
 • Kaarsen en andere stylingmaterialen
 • Mandje met daarin spullen die je wel eens gebruikt in het toilet
 • Verjaardagskalender
 • Foto’s

WC vloer

Welke toiletvloer past het beste bij mij?

Er is qua vloeren verschrikkelijk veel keuze. Of je nu voor een tegelvloer gaat of voor een PVC vloer, alles heeft zijn voor- en nadelen. De materialen die in deze vloeren verwerkt zijn hebben allemaal andere eigenschappen en een andere uitstraling. Voordat jij je gaat oriënteren  is het aan te raden om eerst wat zaken op een rijtje te zetten. Hoeveel heb je nodig? Wat voor uitstraling wil je creëren? Moet het slijtvast en onderhoudsvriendelijk zijn?

vergruis toilet

Oosterse gekleurde tegels, mooi bij een eclectisch interieur

PVC vloer

PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof, waar een print op gemaakt word. Het voordeel van een pvc vloer is dat het goedkoop en makkelijk te leggen is. Omdat een pvc vloer uit kleine platen bestaat, is het heel makkelijk om een stuk te vervangen. Dit is handig als er slijtage of schade is.

Laminaat

Dit is een van de meest populaire vloeren.  Laminaat is relatief goedkoop vergeleken, en makkelijk te leggen. In deze vloer is heel veel keus, er is een zeer groot aanbod. Ook qua uitstraling kan je alle kanten op met laminaat. Wil je een houtstructuur of laminaat ook met bijvoorbeeld een marmer print erop? Het is allemaal mogelijk.

Tegels

Een goede tegel uitzoeken is best lastig. Want er is net als bij laminaat erg veel aanbod op dit gebied. Er zijn vloertegels in alle maten, kleuren en stijlen te vinden. Qua materiaal is er ook veel keuze, je kunt kiezen tussen Keramische tegels of natuursteen.

vergruis toilet

Combineren met tegels; Portugese tegels en strakke grijze tegels

Voordelen natuurstenen vloer

Een natuurstenen vloer is erg levendig en warm qua uitstraling. Wat het bijzonder maakt is dat geen tegel hetzelfde is door de tekening. Net als een houten vloer leeft een natuurstenen vloer.Een natuurstenen vloer is de duurste optie qua tegels, maar dat zie je ook. Het heeft een ontzettend luxe uitstraling en is makkelijk schoon te houden. Nog een groot voordeel van een natuurstenen vloer is dat deze oersterk zijn en bijna nooit kapot gaan.

Onder natuursteen vallen de volgende tegels;

 • Graniet
 • Leisteen
 • Marmer
 • Travertin

Gietvloer

Een gietvloer bestaat uit twee componenten die samen zorgen voor de waterdichte en krasvaste eigenschappen. Een gietvloer is vlot gelegd en heeft een unieke eigen look. Het staat mooi bij een rustiek en modern interieur. Een gietvloer zit qua prijsklasse in het midden. Het is te vergelijken  met een middensegment tegelvloer.

WC muren

De muren van het toilet geven uiteraard ook een bepaalde uitstraling aan de ruimte. Qua bewerking van de muren zijn er verschillende opties:

 1. Betegelen
 2. Stucen
 3. Behangen
 4. Steenstrips
 5. Spackspuiten

Naast deze verschillende manieren van wandafwerking, kan je natuurlijk ook voor kleur kiezen. Of een behang met een print. Dit kan diepte creëren in een kleine ruimte als een toilet. Spiegels in een toilet zorgen ook voor een ruimtelijk effect.

Stylingtips toilet

Of je nu een normaal toilet of een vergruis toilet hebt, maak de ruimte sfeervol. Zorg ook dat je toiletruimte bij de rest van het huis past. Kies een zelfde soort materialen, zodat je dezelfde soort sfeer krijgt. Qua kleuren is dit ook aan te raden. Het zou vreemd zijn als je alles heel rustig en neutraal hebt gehouden qua interieur, en je wc lijkt op een ontplofte poppenkast. Kies voor materialen die in onderhoud goed bij te houden zijn. Lees eens een artikel over de woontrends voor komend jaar, wellicht dat je er leuke ideeën opdoet.  Een wand of deur met krijtverf behandelen is leuk, dit geeft een karakter aan de ruimte. Jouw gasten of jijzelf kunnen inspirerende teksten achterlaten. Kortom qua aankleding van je toilet is er heel veel mogelijk!

Share This Post On