Een slimme meter

Een slimme meter, waarom kies je hiervoor?

Wat is dit nu precies?

Een slimme meter meet letterlijk slimmer, door vaker de verbruiksstand te weergeven. De meterstanden gaan automatisch naar de netbeheerder die ervoor zorgt dat deze gegevens bij de energieleverancier terecht komen. Hierdoor is er beter inzicht voor zowel jou als gebruiker als voor de energieleverancier. Hierdoor worden er ook geen fouten meer gemaakt zoals foutieve meterstanden doorgeven. Je hoeft tenslotte niets meer door te geven omdat alles automatisch gaat.

Een slimme meter

wikipedia

Energiebesparing

Een slimme meter zorgt voor een verlaging van het energieverbruik klopt dit? Was het maar zo simpel…Een meter meet en het is de kunst om deze meter goed te bedienen. Als je echt een goed inzicht krijgt in je energieverbruik, kan je er zeker energie en dus geld mee besparen. Dit wordt wel een stuk makkelijker met een in-home-display zoals Toon, Nefit, Honeywell en Anna. Op deze apparaten kan je van alles instellen. Zo stel je bijvoorbeeld in dat de verwarming uitgaat op een bepaalde tijd. ¬†Deze apparaten zijn gekoppeld aan een app, waardoor je op afstand bijvoorbeeld de verwarming weer aanzet. Kortom je hebt het meer in de hand, omdat je het op elk moment kan regelen. Als je hier bewust mee omgaat is het mogelijk om meer dan 3% te besparen op je energierekening!

Hoe herken je een slimme meter?

Heb ik al een slimme meter, dat vragen zich best wat mensen af? Als je in een huis woont dat na 2012 is gebouwd, dan is de kans erg groot dat je een slimme meter hebt. Het is in Nederland het doel dat in 2020 iedereen een slimme meter heeft. Daarom zijn de netbeheerders vanaf 2012 begonnen met het omwisselen van de oude meter naar een slimme meter. Een slimme meter is herkenbaar aan een digitaal raamwerk voor de elektriciteit. Mocht je nog twijfelen kan je het beste deze vraag aan je netbeheerder stellen.

Alle voordelen

Hieronder alle voor van een slimme meter op een rijtje:

  • Door plaatsing van de meter¬†gaat voortaan alles automatisch, je hoeft zelf niets meer door te geven
  • Er wordt veel vaker gemeten
  • Deze manier van meten is veel nauwkeuriger
  • Het energienet is door de nieuwe meters veel gestructureerder en efficient
  • De meter is toekomstgericht, want energieleveranciers gaan in de toekomst zeer waarschijnlijk flexibele tarieven aanbieden, dan kan je bijvoorbeeld op goedkopere momenten een was draaien
  • Met de slimme meter ben je klaar voor elektrisch rijden, en bijvoorbeeld zelf energie opwekken

Het komt er op neer dat de slimme meter de toekomst heeft, en dat we over een aantal jaar allemaal zo’n meter hebben. Het is in ieder geval zeker aan te raden je te verdiepen in de mogelijkheden qua gebruiker. Hoe kan jij de meter het beste lezen en wordt je verbruik overzichtelijk en stuurbaar? Door te kiezen voor de juiste tools en/of bedienings app, kan jij geld gaan besparen en ben je bewuster met het milieu bezig!

Share This Post On