Douche warmte terug winning

Douche warmte terug winning, oftewel douche wtw. Wat houdt dit in? Een douche met wtw verwarmt koud water met de warmte van het wegstromende water. Dit houdt in dat je CV ketel een stuk minder hard hoeft te werken. Dit is weer terug te zien in je energie rekening. In de toekomstige woontrends zien we dat duurzaam wonen op nummer 1 staat. Deze douche past dus goed in het rijtje maatregelen om je woning energiezuiniger te maken.

Douche warmte terug winning

Douche warmte terug winning, wat is dit?

Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater. Vervolgens gebruikt die deze om koud water te verwarmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de CV ketel of boiler. Het werkt met een warmtewisselaar. In deze wisselaar stromen koud en warm water gescheiden van elkaar in tegengestelde richting. Hierdoor neemt het koude water sneller en meer warmte op. De wisselaar zorgt ervoor dat de afvoer van rioolwater volledig afgesloten is van de aanvoer van drinkwater.

Douche warmte terug winning

Douche wtw installeren

Er is een kleine verbouwing nodig om het warmte terug winning systeem aan te leggen. Maar het is absoluut de moeite waard qua wat  je investeer en daarna bespaart op je energierekening. Bij het energieneutraal maken van je huis is dit een optie.

Energie besparen wtw douche

Om water te verwarmen moet de ketel of boiler gestookt worden. Dit gaat op fossiele brandstoffen en dat is schadelijk voor het milieu. Het is dus heel mooi dat deze douche veel minder energie verbruikt. Daarbij draag je bij aan een beter milieu. Door minder milieubelasting zal de klimaatverandering vertragen. Dat is weer belangrijk voor onze kinderen.

Douche warmte terug winning

Onderhoud wtw douche

Het mooie van een een douche wtw is dat deze geen onderhoud nodig heeft. Je kunt je douche gewoon schoonmaken zoals je altijd deed. Milde reinigingsmiddelen zijn dan ook geen enkel probleem. Schuurmiddelen echter wel, deze kunnen voor problemen zorgen.

Share This Post On